Bellen met Mario: het niveau in de Eredivisie wordt steeds lager

PSV vierde het honderdjarig bestaan en had gevraagd om tegen een club te mogen spelen die vorig jaar buiten de top-6 viel. Hier Jurgen Locadia (R) van PSV in duel met Michiel Hemmen (L) van SC Cambuur. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Was de penalty van Feyenoord tegen Roda JC dit weekend terecht? En de rode kaart voor ADO tegen Heracles Almelo, de penalty van de Go Ahead Eagles tegen RKC? We vragen het ook deze week weer aan oud-scheidsrechter Mario van der Ende. Die vindt dat de grofste overtreding van dit weekend juist niet werd bestraft.

Zuiverloon moest rode kaart krijgen

Wél goed beoordeeld waren de toegekende strafschop en de rode kaart bij Feyenoord-Roda JC, vindt Van der Ende:

De andere rode kaarten en penalty’s werden ook terecht toegekend. Het probleem van dit weekend waren vooral de overtredingen waar niets aan werd gedaan. Zoals de overtreding van ADO-speler Gianni Zuiverloon tegen Heracles Almelo. Zijn overtreding werd als geel beoordeeld, terwijl dat echt een rode kaart had moeten zijn. Van der Ende:

“Hier zijn de spelregels niet voor uitgevonden. Dit was echt de zwaarste overtreding van dit weekend, dus Zuiverloon mag van geluk spreken. Hij heeft een tijd niet gespeeld, het is een geluk voor hem dat hij de volgende wedstrijd mag spelen.”

Van der Ende heeft het deze week op 5minuten.tv ook over die overtreding, die op minuut 00.25 te zien is:

We zien de overtreding in deze samenvatting van de wedstrijd op minuut 00.52:

Meer aandacht voor omvertrekken aanvallers

Maar Van der Ende viel meer op.

“Er is een tendens, bij een aantal wedstrijden dit weekend, dat spelers aanvallers aan de arm omvertrekken. Daar moeten scheidsrechters alerter op zijn. Er gebeurt nu te weinig mee.”

Het gebeurde bij FC Twente tegen Heerenveen drie keer in een actie, met Mike Havenaar van Vitesse in de wedstrijd tegen AZ, en bij PSV-Cambuur met Lokadia gebeurde het weer.

Grensrechters in de fout

Nog storender was dat nogal wat assistent-scheidsrechters, zoals grensrechters tegenwoordig worden genoemd, in de fout gingen.

Zoals tijdens Ajax-FC Groningen, hier tijdens de vrije trap die vanaf 0.33 wordt genomen:

Van der Ende:

“De assistent-scheidsrechter beoordeelt dit ten onrechte als buitenspel. Bojan Krkic van Ajax had hier een strafschop moeten krijgen. Ook bij PEC Zwolle tegen FC Utrecht werd ten onrechte gefloten voor Steve de Ridder wegens buitenspel terwijl hij een vrije doorgang had.”

Bij Feyenoord-Roda JC (de 3-0 van Miquel Nelom) werd volgens Van der Ende juist gescoord vanuit buitenspelpositie. Van der Ende vond het commentaar bij FOX bij die fout nogal opmerkelijk:

“De commentator zei bij dat buitenspelincident: ‘De grensrechter kun je niks kwalijk nemen, die stond niet op één lijn met de spelers.’ Dat lijkt mij nou juist het eerste criterium waar je aan moet voldoen als grensrechter, dat je op de juiste plek staat. Ik vind het vreemd hoe daar dan tegenaan wordt gekeken.”

PSV-Cambuur Leeuwarden

Erg opvallend vond Van der Ende de wedstrijd PSV-Cambuur. Niet zozeer omdat daar iets wel of niet goed werd beoordeeld, maar door de situatie die zich voordeed met betrekking tot het honderdjarig jubileum van PSV:

“Het was feest bij PSV voor het honderdjarig bestaan van de club. Zij hadden gevraagd om tegen een club te mogen spelen die vorig jaar buiten de top-6 viel. En dat werd ook nog eens gehonoreerd. Dat vind ik nogal opmerkelijk. Je gaat toch niet speciaal vragen om een club die slechter is? Dat het dan ook nog gehonoreerd werd, vind ik nog opmerkelijker.”

PSV won bovendien ook nog eens niet. Het werd 0-0.

Vijf weken Mario

Na vijf weken spreken met nrc.nl over de kwaliteit van de scheidsrechterlijke beslissingen van ieder voetbalweekend, is Van der Ende wel wat somber gestemd:

“We zijn vijf weken onderweg, en nu al zijn er alweer heel wat fouten gemaakt. De arbitrage moet op blijven passen.”

De kwaliteit van het voetbal in Nederland gaat namelijk omlaag, vindt Van der Ende:

“De Nederlandse eredivisie heeft een steeds kleinere rol gekregen. ‘We’ staan nu 35ste op de Europese ranglijst naar aanleiding van Europese resultaten in dit seizoen. Als je dan ziet dat Luxemburg, Bosnië-Herzegovina en Albanië nog boven ons staan, dan tellen we niet echt meer mee.”

De scheidsrechters moeten zich daar niet in laten meeslepen. Die moeten het niveau juist proberen omhoog te halen:

“Want, hoe beter de arbitrage is, hoe beter het spel en de spelers zich kunnen ontwikkelen.”

Maar dan moeten de arbiters ook nog wel even consequent blijven. Zo mocht Darryl Lachman van PEC Zwolle van geluk spreken dat scheidsrechter Eric Braamhaar bij een overtreding, die een tweede gele kaart waard was, zijn hand over zijn hart streek. Er moet nu eenmaal worden gestreefd naar een zo optimaal mogelijk functionerende arbitrage. Hopelijk over twee weken (volgende week is er een interlandweekend) weer beter.