Uitmarkt trekt iets meer bezoekers dan vorig jaar

Drukte op het Museumplein tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen dat tevens onderdeel is van de Uitmarkt. Foto ANP / Michael Kooren

De Uitmarkt, de traditionele opening van het culturele seizoen in Amsterdam, heeft ongeveer een half miljoen bezoekers getrokken. Dat meldt persbureau Novum. Het zijn er iets meer dan vorig jaar.

Volgens de organisatie zorgde het mooie weer de afgelopen drie dagen voor een ‘uitermate goede sfeer’.

De Uitmarkt stond dit jaar in het teken van jong talent. Zo’n tweeduizend artiesten waren goed voor 355 voorstellingen op dertig podia. De Uitmarkt werd vrijdagavond afgetrapt met optredens van Kraantje Pappie, Laura Jansen en Droog Brood.

Gisteren konden bezoekers vervolgens onder meer voorstellingen bekijken van caberetier Henry van Loon, Toneelgroep Amsterdam en Youp van ’t Hek. Vandaag volgden nog optredens van onder anderen zangeres Roos Jonker en cabaretier Pieter Jouke en een hommage van Margriet Sjoerdsma aan Eva Cassidy. De speciale Bachdag die vandaag voor het eerst werd georganiseerd was volgens de Uitmarkt ‘zeer succesvol’.

Manuscripta in nieuwe vorm met ‘afgeladen’ tenten

De Uitmarkt werkte dit jaar voor het eerst samen met Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. De tenten waar in totaal 64 auteurs een voorproef van hun nieuwe werk geven, waren volgens de organisatie ‘afgeladen vol’. Vooral Herman Brusselmans, Nico Dijkshoorn en Joost Zwagerman waren publiekstrekkers.

Ook dit jaar wordt de Uitmarkt afgesloten met de Musical Sing-a-long op het Museumplein. Tijdens het meezingevenement treden verschillende artiesten op die, onder begeleiding van het Metropole Orkest, liedjes zingen uit bekende musicals.

    • Peter Zantingh