Spekman: Kamerleden beter trainen voordat ze Kamer in komen

Spekman rekent het vertrek van de Kamerleden Hilkens en Bonis ook zelf aan.
Spekman rekent het vertrek van de Kamerleden Hilkens en Bonis ook zelf aan. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman pleit ervoor dat nieuwe Kamerleden die van buiten de politiek komen beter worden getraind voordat ze de Kamer in komen. Zo kunnen zij beter “de harde werkelijkheid van de Kamer” leren kennen, aldus Spekman gisteravond in Nieuwsuur.

Spekman heeft er begrip voor dat de Kamerleden Désirée Bonis en Myrthe Hilkens onlangs zijn opgestapt uit de PvdA-fractie. Hij noemt het heel erg dat zij besloten te stoppen. Volgens Spekman hadden zij uitstekende Kamerleden kunnen zijn. “Ik reken het ook mijzelf aan. Ik ben verantwoordelijk voor de lijst.”

Na het opstappen van Myrthe Hilkens deze week meldden verschillende media anonieme klachten over Samsom. Zo zouden volgens De Telegraaf Kamerleden worden geconfronteerd met bandopnames van fractievergaderingen waarin zij een ander standpunt kozen dan de afspraken in het regeerakkoord met de VVD. De krant sprak van “kadaverdiscipline”. Samsom wees vrijdag tegenover de NOS van de hand dat de bandopnames intimiderend zouden kunnen werken.

“We hebben gewoon met z’n allen teruggekeken naar een paar van die besluiten en geconcludeerd dat er toen op een bepaalde manier over is gesproken.”

Volgens Spekman moet een fractievoorzitter niet voetstoots aannemen wat iemand binnen de fractie zegt. “Het uitgedaagd worden door de fractievoorzitter is ook goed.” Hij vervolgt: “De debatten in de fractie horen door te gaan. Ik heb een heleboel vertrouwen in Diederik Samsom.”

Hilkens vertrok uit de PvdA-fractie omdat voor haar het streven naar idealen en politiek bedrijven in de Kamer niet samengingen. In juni stapte Désirée Bonis al op. Zij verweet de fractie een gebrek aan eigen inbreng in het buitenlands beleid van Nederland. Om de VVD als coalitiepartner en de ‘eigen’ minister Frans Timmermans ter wille te zijn, zouden uitgangspunten van de PvdA stelselmatig opzij worden gezet, zo schreef ze onlangs in een opiniestuk in NRC Handelsblad.