Van miskoop tot man van honderd miljoen: dit is Gareth Bale

Gareth Bale Foto AFP / Adrian Dennis

Het precieze transferbedrag is nog niet bekend, dus we weten niet of Gareth Bale de op één na duurste of de allerduurste speler ooit wordt. Maar de overgang is rond: de Welshman gaat naar Real. Wat heeft de club voor dat uitzonderlijk hoge bedrag gekocht? Wat beelden van Bale’s kwaliteiten.

Het was vier jaar geleden nog ondenkbaar dat Bale in de voetsporen van Cristiano Ronaldo zou treden: van Engeland naar Real voor (bijna) 100 miljoen euro. Hij raakte zijn basisplaats bij Tottenham aanvankelijk kwijt en werd gezien als een miskoop. Als een verlosser was hij sowieso al niet binnengehaald: hij kwam van Southhampton (voor 11,5 miljoen euro) en was van het drietal dat toen gepresenteerd werd, met Bent en Kaboul, de speler die op de foto in het reservetenue stond.

Daar kwam nog blessureleed bovenop, zodat Bale pas begin 2010 weer serieus aan voetballen toekwam. Hij werd vanaf dat moment ingezet als aanvallende middenvelder, in plaats van als linksback - en dat pakte goed uit. Zijn ‘doorbraak’ kwam toen hij in de Champions League een hattrick maakte tegen Internazionale:

Bale werd in de seizoenen daarna steeds bepalender, met een geweldig seizoen 2012-2013 als hoogtepunt. Hij maakte 21 goals in 33 wedstrijden voor Tottenham en was ook voor Wales belangrijk.

Alle goals die hij vorig seizoen voor zijn club en zijn land maakte:

http://youtu.be/hHsIzHLctgI

En een korte samenvatting van zijn loopbaan tot nu toe:

Ook fijn: de top-10 van zijn doelpunten:

Ten slotte: in welk rijtje komt hij met zijn megatransfer terecht? Een overzicht van grote transfers in de historie van het voetbal:

En dan écht als laatste: ook voetbalspel FIFA14 van EA Sports haakt in op het nieuws van vanavond.

    • Peter Zantingh