‘Eerste serieuze aanklacht’ tegen Morsi, voor aanzetten tot moord

Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, gefotografeerd bij een benzinestation in Kairo deze week. Morsi moet voor de strafrechter verschijnen.
Overblijfselen van een poster met de beeltenis van Mohammed Morsi, gefotografeerd bij een benzinestation in Kairo deze week. Morsi moet voor de strafrechter verschijnen. Foto Reuters / Louafi Larbi

De afgezette Egyptische oud-president Mohammed Morsi moet voor de rechter verschijnen. Hij wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot moord op demonstranten. Het is de eerste serieuze aanklacht tegen de man die begin juli werd afgezet.

Dat heeft de Egyptische openbaar aanklager vanavond in een verklaring naar buiten gebracht, meldt het staatspersbureau. De aanklager, Hesham Barakat, verwees Morsi en veertien andere leden van de Moslimbroederschap naar de strafrechter voor ‘het begaan van geweldsdaden en het aanzetten tot moord en gewelddadigheid’.

Het gaat, zo zegt onze correspondent in Egypte Gert van Langendonck, om geweld bij het presidentiële paleis in 2012. Het is voor het eerst dat er een serieuze aanklacht komt tegen de leiders van de Moslimbroederschap.

“Morsi zat tot dusver vast op de vrij ongeloofwaardige aanklacht dat hij tijdens de revolutie van 2011 uit de gevangenis was bevrijd met medewerking van Hamas en Hezbollah. Andere leiders werden beschuldigd van de doden bij het partijhoofdkwartier van de Moslimbroederschap op 1 juli. Maar dat werd toen juist aangevallen door betogers die het gebouw in brand hebben gestoken.

De nieuwe aanklacht gaat over de gebeurtenissen van december 2012. Er was toen een golf van protest tegen de manier waarop Morsi zichzelf bij decreet bijna-dictatoriale bevoegdheden had toegekend om de controversiële grondwet goedgekeurd te krijgen. Bij het presidentieel paleis was er een massale betoging geweest, kleiner dan - maar vergelijkbaar met - het massaprotest op 30 juni van dit jaar. Morsi had gezien dat de politie, in plaats van hard op te treden, juist de barricades had geruimd om de menigte door te laten.

In de nasleep van die betoging waren activisten een zitactie begonnen bij het paleis. Omdat de politie blijkbaar geen zin had om hard op te treden tegen de betogers, stuurde de Moslimbroederschap haar eigen knokploeg af op wat dan nog een vreedzame actie was. Die hebben mensen gefolterd en getuigenissen afgedwongen die Morsi daarna in een toespraak heeft gebruikt om te ‘bewijzen’ dat het tuig was dat betaald werd om keet te schoppen. Bij straatgevechten in die periode vielen tientallen doden en honderden gewonden.”

Samen met Morsi staat ook Essam El-Erian terecht, de vice-voorzitter van de partij van de Moslimbroederschap. Erian riep destijds het volk op om het recht in eigen handen te nemen tegen de betogers bij het paleis. Hij zei toen, zo vertelt Langendonck:

“Als de instellingen van de staat zwak zijn mogen de mensen hun wil opleggen om de legitimiteit te beschermen. Leden van onze partij zullen aanwezig zijn aan de frontlinie.”

El-Erian is nog op de vlucht.

Begin juli werd Morsi door het leger uit zijn macht gezet nadat miljoenen Egyptenaren de straat op waren gegaan om tegen zijn beleid te protesteren. Sindsdien is onduidelijk waar hij verblijft.

Er is nog geen datum genoemd voor de rechtszaak.