Levensgevaarlijke straling bij Fukushima

De Japanse minister van Economische Zaken Toshimitsu Motegi inspecteerde vorige week de watertanks van Fukushima Dai´ichi. Foto AFP / Tepco

Bij reservoirs vol radioactief koelwater op het terrein van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai’ichi is gisteren een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau gemeten. De straling bedroeg 1800 millisievert per uur. Dat is voor mensen binnen vier uur fataal, meldt beheerder TEPCO aan persbureau Reuters.

Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na een aardbeving en tsunami in maart 2011 oververhit raakten en smolten. Tot dusver werden in het gelekte water waarden van 100 millisievert per uur gemeten. Iemand die een halve meter is verwijderd van het besmette water ontvangt hiermee binnen een uur een stralingsdosis die vijf keer de gemiddelde jaarlijkse wereldwijde limiet is voor nucleaire werknemers.

Japanse overheid neemt leiding over centrale

Onlangs nam de Japanse overheid zelf de leiding over de beschadigde kerncentrale. Dit besluit kwam precies een week nadat TEPCO bekendmaakte dat 300 ton zwaar radioactief water uit een opslagtank was gelekt. Het is het laatste incident in een zorgwekkende reeks van lekkages, stroomuitval en slechte communicatie. De laatste lekkage bracht de minister ertoe gisteren de opslagtanks met eigen ogen te inspecteren en topmensen van TEPCO te ondervragen.

Volgens onze correspondent in Japan, Kjeld Duits, lijken de lekkages die deze maand bekend werden het kabinet van premier Abe te hebben wakker geschud. “Om de economie te stimuleren wil hij 50 stilliggende kerncentrales zo snel mogelijk activeren en Japanse kernenergie-technologie exporteren. Het slechte nieuws uit Fukushima maakt dit moeilijk.”