Kerry: VS heeft bewijs voor gebruik zenuwgas in Syrië

De regering-Obama gisteren in de 'situation room' om de kwestie-Syrië te bespreken.
De regering-Obama gisteren in de 'situation room' om de kwestie-Syrië te bespreken. Foto Reuters / Pete Souza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beweert dat de Verenigde Staten bewijs hebben dat het zenuwgas sarin is gebruikt in Syrië.

Volgens Kerry zijn er steeds meer bewijzen die een militaire aanval rechtvaardigen. Met die boodschap gaat hij alle Amerikaanse talkshows langs om draagvlak te creëren voor de naderende militaire interventie.

Volgens Kerry is het zenuwgas ontdekt door middel van haar- en bloedmonsters van verleners van eerste hulp in Damascus.

Kerry zei ervan overtuigd te zijn dat het Congres Obama steun zal verlenen voor een militaire aanval in Syrië. Evenwel zei hij dat de president ook bevoegd is om zonder steun op te treden, mocht het Congres niet akkoord gaan. Het Congres komt op 9 september terug van zomerreces.

Obama liet gisteravond weten dat hij militaire actie wil ondernemen tegen Syrië. Wel wil hij eerst goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Congres. Obama benadrukte gisteren in een verklaring dat een eventuele Amerikaanse militaire operatie in Syrië niet eindeloos zal duren en dat de VS geen grondtroepen zullen inzetten. Details over hoe het militair ingrijpen er uit zou komen te zien gaf de president nauwelijks, hoewel hij wel zei dat “doelen van het Syrische regime” in zo’n geval bestookt zouden worden.

Hoe Obama tot zijn besluit kwam, volgens CNN: