In beeld

Kathmandu wordt kleurrijke openluchtgalerie

De hoofdstad van Nepal is de laatste maanden een stukje kleurrijker geworden. In het kader van het kunstproject 'Kolor Kathmandu' hebben ruim zestig kunstenaars uit twintig landen enorme muurschilderingen gemaakt. Zowel politieke en maatschappelijke kwesties zijn afgebeeld (bijvoorbeeld kastendiscriminatie en mensenhandel), maar er zitten ook abstracte voorstellingen bij. Initiatiefnemer Yuki Poudyal: 'Kathmandu was altijd een stad van kunst en cultuur, maar toen ik terugkwam na vijf jaar studie in de Verenigde Staten waren alle muren volgeplakt met posters en negatieve plaatjes'. Met dit project wilde ze kunst, die tot dusver alleen getoond werd in de Westerse wereld, naar Kathmandu halen. 'Kathmandu als openluchtgalerie'.
Een Nepalese scholier bewondert een muurschildering naast een groentekraampje in de straten van Kathmandu.
AFP / Prakash Mathema
In Kathmandu zijn meer dan 75 muurschilderingen gemaakt door verschillende kunstenaars.
AFP / Prakash Mathema
Weg met de grote advertenties, politieke teksten, filmposters en andersoortig werk. De muren van Kathmandu zijn er een stuk kleuriger op geworden.
AFP / Prakash Mathema
Ruim zestig kunstenaars zijn sinds januari van dit jaar betrokken bij het kunstproject 'Kolor Kathmandu'.
AFP / Prakash Mathema
Zowel de muren van publieke gebouwen als ook die van privéwoningen zijn aangepakt.
AFP / Prakash Mathema
De initiatiefnemer: "Dit soort kunst bleef vroeger beperkt tot de Westerse wereld. Nu introduceren wij die kunst in Kathmandu."
AFP / Prakash Mathema