Judoka Grol zwaar aangeslagen na verlies WK-finale: ik ben kapot

Henk Grol verliest de finale tegen Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. Foto AP / Felipe Dana

Henk Grol verloor bij het WK judo in Rio de Janeiro de finale in de categorie tot 100 kilogram. In de eindstrijd verloor hij van Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. Grol liep voor de derde keer in zijn loopbaan WK-goud mis en hij was na de wedstrijd een gebroken man. “Ik ben helemaal kapot. Zit er zwaar doorheen. Het is gekkenhuis nu, ik weet het echt niet meer.”

Na de wedstrijd schreeuwde Grol zijn frustraties van zich af in de catacomben van de Maracanãzinho-hal, gelegen naast het voetbalstadion Maracanã waar volgend jaar de finale van het WK voetbal wordt gehouden.

“Deze doet heel veel pijn. Ik dacht dat ik deze finale bijna niet kon verliezen. Het was een goede tegenstander voor de finale. Maar ik maak een foutje en dat wordt meteen afgestraft.”

In de kwartfinale won Grol nog knap van de Duitser Dimitri Peters, die hem op de Olympische Spelen in Londen uit de halve finale hield. In deze wedstrijd liep de 28-jarige judoka echter tegen een polsblessure aan. Zowel voor de halve finale als voor de finale werd er een spuitje ingezet tegen de pijn.

“Ik had er wel last van. Mijn lichaam werkt niet mee. Daarom verlies ik niet, maar het zou fijn zijn als ik gewoon eens fysiek in orde ben en dan op de hoogste trede sta.”

‘Ik kwam hier maar voor één ding’

Ondanks het zilver kon er bij Grol geen lachje af.

“Ik ben absoluut niet blij met zilver. Het is een mooie prestatie, maar ik kwam hier maar voor één ding. Hier doe ik het niet meer voor. Ik geef alles voor deze sport. Ik heb nog een droom om een titel te winnen. Het moet ooit een keer goed gaan komen.”

Coach Maarten Arens had te doen met zijn pupil.

“Het is vreselijk. Echt vreselijk. Voor die jongen is het erg. Voor zijn moraal moet hij eens wat winnen. Hij was er heel dichtbij. Hij maakt één foutje met de pakking en daardoor verliest hij. Hij is woest, en ik ook.”

(Novum)