Frankrijk: niet alleen optreden tegen Syrië, besluit VS afwachten

De 'Muur voor de Vrede' op de Champs de Mars in Parijs.
De 'Muur voor de Vrede' op de Champs de Mars in Parijs. Foto Reuters / John Schults

Frankrijk kan niet alleen optreden tegen de Syrische regering. Het land wil het Amerikaanse besluit afwachten. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zojuist, meldt persbureau Reuters.

Obama vraagt Congres steun voor militaire actie

Obama liet gisteravond weten dat hij militaire actie wil ondernemen tegen Syrië. Wel wil hij eerst goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Congres. Obama benadrukte gisteren in een verklaring dat een eventuele Amerikaanse militaire operatie in Syrië niet eindeloos zal duren en dat de VS geen grondtroepen zullen inzetten. Details over hoe het militair ingrijpen er uit zou komen te zien gaf de president nauwelijks, hoewel hij wel zei dat “doelen van het Syrische regime” in zo’n geval bestookt zouden worden.

Voorafgaand aan zijn verklaring belde Obama met de Franse president Hollande, zijn belangrijkste bondgenoot nu Groot-Brittannië niet zal deelnemen aan militaire acties tegen Syrië. Hollande verzekerde Obama van zijn steun door te zeggen dat Frankrijk vastberaden is het regime van Assad te straffen voor de gifgasaanval. Hij voegde toe dat de Fransen het “belangrijk” vinden dat Obama de steun krijgt van het Amerikaanse Congres.

Steun in Congres nog lang niet zeker

Of Obama groen licht krijgt van het Congres om aanvallen op Syrië uit te voeren is echter nog lang niet zeker. De Republikeinse oud-presidentskandidaat John McCain, die fel heeft gepleit voor Amerikaans militair ingrijpen, liet weten “geïsoleerde” aanvallen die niet bedoeld zijn om daadwerkelijke verandering op het slagveld te brengen niet kan steunen. McCain vindt dat het doel van de VS zou moeten zijn Assad ten val te brengen en de Syrische burgeroorlog te beëindigen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Let wel: de Republikeinen zijn anders dan in Bush-jaren. Isolationisten en libertairen zijn machtig. En altijd bereid Obama pootje te haken.