Feyenoord wint ruim van Roda, Vitesse op de valreep gelijk tegen AZ

Feyenoord heeft vandaag in de Eredivisie zijn tweede competitiezege op rij geboekt. De Rotterdammers waren in eigen stadion met 4-0 te sterk voor Roda JC. Ondertussen speelden AZ en Vitesse gelijk: 1-1.

Ruud Vormer en Graziano Pellè scoorden voor rust, waarna Miquel Nelom en invaller John Goossens in de tweede helft ook nog een duit in het zakje deden.

Roda JC haalde het eindsignaal niet met elf spelers. Henk Dijkhuizen werd negen minuten voor tijd met direct rood van het veld gestuurd na een charge op Ruben Schaken. Feyenoord, dat de eerste drie wedstrijden verloor, bracht zijn puntentotaal door de zege op zes. Nummer negen Roda heeft een punt meer.

Feyenoord had de eerste helft de nodige moeite met Roda, dat zich aanvankelijk kranig verweerde in de Kuip. Uit het niets kwamen de Rotterdammers na 32 minuten op voorsprong. Kees Luijckx maakte een onhandige overtreding op Samuel Armenteros, waarna Vormer vanaf elf meter mocht aanleggen. Met een ferme trap tekende de middenvelder voor zijn eerste doelpunt in dienst van Feyenoord.

Opvallend was dat Pellè het nemen van de strafschop aan zich voorbij liet gaan. De Italiaanse specialist had donderdag in het Europa Leagueduel met Kuban Krasnodar nog gemist. Toch kwam de spits nog voor rust op het scorebord. Met een magnifiek afstandsschot in de bovenhoek verdubbelde hij de score.

In de tweede helft stak Filip Kurto een stokje voor de tweede goal van Pellè door diens kopbal katachtig te keren. De Poolse goalie moest later alsnog een derde Rotterdamse goal toestaan. Net als Vormer maakte Nelom ook zijn eerste goal voor Feyenoord.

Goossens zorgde met een mooi afstandsschot voor een passend slotakkoord van een wedstrijd waarin Feyenoord vooral in de tweede helft de Limburgse opponent overklaste.

Reis zorgt voor late gelijkmaker tegen AZ

AZ en Vitesse hebben de punten gedeeld: 1-1. Een late goal van Jonathan Reis bezorgde de Arnhemmers een punt in Alkmaar, nadat Mattias Johansson AZ voor rust op voorsprong had geschoten. Vitesse komt op acht punten en staat gedeeld derde. AZ heeft een punt minder verzameld.

De AZ’ers hadden, ondanks dat de wedstrijd tegen Vitesse door de KNVB twee uur naar achteren was verschoven, slechts iets meer dan 48 uur rust gekregen na hun Europa Leagueduel tegen Atromitos van vrijdag. Vitesse, dat een week geleden zijn laatste wedstrijd speelde, wist daar echter nauwelijks gebruik van te maken.

De teams hielden elkaar in de eerste helft lang in evenwicht. Vitesse-goalie Piet Velthuizen moest in actie komen bij pogingen van Johann Berg Gudmundsson en Roy Beerens, terwijl Valeri Qazaishvili een bal naast tikte voor de Arnhemmers.
Vitesse-spits Mike Havenaar maakte vlak voor rust geen reclame voor zichzelf door de bal vanaf enkele meters voor de goal hoog over te knallen. Johansson haalde in de 42e minuut de brilstand van het scorebord door de 1-0 binnen te schieten.

In de tweede helft kreeg Vitesse aardig wat mogelijkheden. Renato Ibarra kopte een goede mogelijkheid naast en luttele minuten later werd een schot van Patrick van Anholt uit het doel gehaald door Esteban. De doelman moest zes minuten voor tijd opnieuw in actie komen bij een kopbal van Havenaar.

Esteban kon de gelijkmaker uiteindelijk toch niet voorkomen. De ingevallen Reis kopte in de 87e minuut knap raak op aangeven van Frank van der Struijk: 1-1.

Dit is de tussenstand in de Eredivisie.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.