David ging in het regenwoud op zoek naar z’n moeder

Het Amazoneregenwoud. Foto Wikipedia

David Good werd geboren als zoon van een Amerikaanse vader en een moeder uit een volksstam in het Amazoneregenwoud. Omdat ze in New Jersey niet kon aarden, vertrok ze weer naar haar geboortegrond, waarna David haar bijna twintig jaar niet zag. Twee jaar geleden zocht hij haar op.

De bijzondere relatie tussen zijn ouders ontstond toen zijn vader, Kenneth Good, als antropoloog naar het regenwoud trok voor onderzoek. Daar bleef hij voor lange tijd en werd hij meer en meer toegelaten tot een volkstam van Yanomamö-indianen. Hem werd uiteindelijk een vrouw toegewezen: de toen twaalfjarige Yarima. Zelf was hij 36 jaar oud. In zijn memoires, Into the Heart: An Amazonian Love Story, schrijft hij dat ze ‘ongeveer 15’ was toen ze voor het eerst met elkaar naar bed gingen.

Ze gingen in de VS wonen en kregen samen drie kinderen, van wie David de oudste is. Maar begin jaren negentig, toen David nog klein was, besloot Yarima dat ze weer terug wilde naar de jungle. Daarna zag David zijn moeder 19 jaar lang niet. Tot hij haar in juli 2011, op 25-jarige leeftijd, weer opzocht.

“They started screaming ‘Motor! Motor!’ because it’s a big event - they don’t hear motors too often,” says David. He expected to see them with bows and arrows, but they had come unarmed. Word had gone ahead and the little boat was expected.

Lees het hele verhaal van William Kremer op de site van de BBC (6.072 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd).