‘Das Duell’: Steinbrück en Merkel oneens over eurocrisis in tv-debat

Merkel en Steinbrück op een screenshot van de Duitse zender ARD. Foto AFP

Negentig minuten stonden Angela Merkel (CDU) en Peer Steinbrück (SPD) vanavond tegenover elkaar, in het enige televisiedebat in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van 22 september. Ze spraken over de eurocrisis, belastingverhogingen en Syrië.

Of Steinbrück nog wel een kans maakt om Merkel te verslaan, daar twijfelen veel analisten aan. In de peilingen staat de Bundeskanzlerin ruim voor op haar uitdager. Aan de andere kant: Duitsers staan er bekend om dat ze tot vlak voor de stembusgang blijven zweven en het is vaker gebeurd dat een ogenschijnlijk gelopen race nog erg spannend werd.

Voor Steinbrück was het debat, waar in de aanloop veel over geschreven werd in de Duitse media, dé kans om in te lopen op Merkel, na een zomer waarin zijn oppositie de populaire bondskanselier het vuur niet aan de schenen kon leggen.

De voorbeschouwing die de NOS vandaag maakte:

‘Moeten we niet toegeven dat crisisaanpak gefaald heeft?’

Tijdens het debat trok Steinbrück Merkels aanpak van de eurocrisis in twijfel. Volgens hem heeft het geen zin een ‘dodelijke dosis’ aan bezuinigingsmaatregelen op te leggen. Hij refereerde aan de uitspraak van Merkels minister van Financiën, die in augustus zei dat er een derde Griekse hulppakket aan zit te komen. Of Merkel niet gewoon moet toegeven dat haar strategie gefaald heeft, wilde hij weten.

Merkel bracht daartegenin dat het essentieel is dat ze dezelfde koers blijft varen. Aan het begin van het 90 minuten durende debat, waar vier verschillende televisiezenders aan meededen, zei ze dat Duitsland onder haar leiding ‘de groeimotor’ en ‘een anker van stabiliteit’ is geworden binnen Europa.

“Wat nu belangrijk is, is dat we ons principe volgen - en dat principe is [...] solidariteit en verantwoordelijkheid, en als we dat niet doorzetten zullen we merken dat die landen er geen banen bij krijgen.”

Steinbrück wil nationaal minimumloon

Toen het over binnenlandse zaken ging, herhaalde Steinbrück zijn roep om meer ‘sociale rechtvaardigheid’, waarvoor hij een verplicht nationaal minimumloon van 8,50 euro wil instellen. Merkel is daar tegen en ziet meer in afspraken per sector tussen werkgevers en werknemers.

De SPD’er wil daarnaast de belasting verhogen voor de topinkomens. Volgens Merkel gaan daar banen mee verloren. Ze wees op de hoge belastingen die er al zijn en zei dat Duitsland ‘het daarmee moet doen en het daarmee kán doen’.

Zowel Merkel als Steinbrück zei vanavond niet mee te willen doen aan een eventuele door Amerika geïnitieerde aanval op Syrië.

‘Steinbrück net iets overtuigender dan Merkel’

ZDF, één van de zenders die het debat uitzond, peilde dat Merkel volgens 40 procent van de kijkers gewonnen heeft. 33 procent koos voor Steinbrück.

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch ARD: Steinbrück was net iets ‘overtuigender’ dan Merkel in het debat. 49 tov 44 % volgens peiling. SPD kan erg tevreden zijn
    • Peter Zantingh