Asscher: Samsom wordt sterker door kritiek

Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leider Diederik Samsom wordt sterker door de kritiek op zijn leiderschap en de onrust in de fractie. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Vorige week maakte PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens bekend per direct op te stappen, omdat voor haar het streven naar idealen en politiek bedrijven in de Kamer niet samengingen. In juni stapte Désirée Bonis al op. Zij verweet de fractie een gebrek aan eigen inbreng in het buitenlands beleid van Nederland. Om de VVD als coalitiepartner en de ‘eigen’ minister Frans Timmermans ter wille te zijn, zouden uitgangspunten van de PvdA stelselmatig opzij worden gezet, zo schreef ze onlangs in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Ondertussen publiceerde De Telegraaf over bandopnames van fractievergaderingen.

Het ‘gerommel’ binnen de PvdA hoort volgens Asscher ‘een beetje bij een periode waarin moeilijke keuzes worden gemaakt’. Asscher zei het ‘ongelooflijk jammer’ te vinden dat de twee zijn opgestapt, maar dat neemt zijn vertrouwen in Samsom niet weg.

Volgens Asscher krijgen politiek leiders soms overdreven veel lof en soms overdreven veel kritiek. “Een leider wordt daar sterker van.”

Partijvoorzitter Hans Spekman zei gisteravond in Nieuwsuur dat Kamerleden die van buiten de politiek komen een betere training moeten krijgen voordat ze de Kamer binnenkomen. Dan leren ze “de harde werkelijkheid van de Kamer”.

In de peilingen verliest de PvdA gelijkmatig aan terrein, zo blijkt uit de Peilingwijzer, die alle peilingen samenpakt en tot één schatting van de politieke krachtsverhoudingen komt.

    • Marije Willems