‘Assad zet gevangenen in als menselijk schild bij eventuele luchtaanval’

Een door een burger gemaakte foto van rook boven Damascus, de hoofdstad van Syrië, vandaag. Foto AP / United media office of Arbeen

Het regime van Assad heeft militaire uitrusting en personeel verhuisd naar civiele gebieden en gevangenen in hun plaats naar militaire plekken gebracht, zodat ze kunnen dienen als menselijk schild bij eventuele Westerse luchtaanvallen. Dat claimt een Syrische oppositiegroep.

Volgens de in Istanbul gezetelde oppositiecoalitie zijn (Scud-)raketten en soldaten naar onder meer scholen, universiteitsgebouwen en regeringsgebouwen gebracht.

In de verklaring, waar persbureau Reuters uit citeert, staat:

“Berichten vanuit Syrië bevestigen dat Assad daarnaast heeft opgedragen dat gedetineerden naar militaire doelwitten worden gebracht en daar worden gebruikt als menselijk schild tegen mogelijke Westerse luchtaanvallen.”

Ex-soldaten van Assad zeiden vorige week ook tegen Reuters dat soldaten die vast hebben gezeten omdat hun superieuren twijfelden aan hun loyaliteit naar militaire locaties zijn gebracht, zodat ze geslachtofferd kunnen worden bij een Amerikaanse aanval. De duizenden loyale veiligheidstroepen en militairen zijn ondertussen tussen de Syrische burgers gepositioneerd om een aanval juist te ontlopen, zo zeiden getuigen tegen het persbureau.

Obama zei gisteren dat hij Syrië wil aanvallen nu de VS zeker zijn dat Assad chemische wapens heeft ingezet. Daar wil de Amerikaanse president wel eerst toestemming van het Congres voor hebben, iets wat door het zomerreces niet voor 9 september zal gebeuren.

Het regime van Assad ontkent achter de vermeende gifgasaanval van 21 augustus te zitten en noemde de beschuldigingen van de VS ‘leugens’.

Eerder vandaag drong de Syrische oppositie er bij het Congres op aan akkoord te gaan met militaire interventie.

    • Peter Zantingh