Assad: we kunnen elke aanval weerstaan

Assad in Damascus op een ongedateerde foto, afgelopen week vrijgegeven door de Syrische nieuwsdienst SANA. Foto AP / SANA

Volgens de Syrische president Bashar al-Assad kan zijn land elke aanval van buitenaf aan. Dat zei hij vandaag in een reactie op het voornemen van Obama om Syrië te straffen voor het gebruik van chemische wapens.

Assad deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst met Iraanse officials, schrijft persbureau Reuters.

“De Amerikaanse dreigementen van een aanval tegen Syrië zullen ons niet wegdrijven van onze principes [...] of van het gevecht tegen terrorisme gesteund door sommige regionale en Westerse landen, met de Verenigde Staten voorop.”

Het Syrische regime noemt de rebellen die Assad uit zijn macht willen zetten vaak ‘terroristen’.

Oppositie tegen Amerikaanse Congres: zeg ja

Ondertussen heeft de Syrische oppositie er vandaag bij het Amerikaanse Congres op aangedrongen om in te stemmen met een aanval. Obama liet gisteren weten dat hij Syrië wil aanvallen, maar dat hij daar wel toestemming voor vraagt aan het Congres.

In een vandaag vrijgegeven verklaring zegt de Syrische oppositiecoalitie:

“Dictaturen als Iran en Noord-Korea houden nauwlettend in de gaten hoe de vrije wereld reageert op het gebruik van chemische wapens door Assads regime. Als de vrije wereld het nalaat te antwoorden op zo’n enome overtreding van internationale normen, zullen dictators over de hele wereld worden aangemoedigd om Assads voorbeeld te volgen.”

De oppositie zei ook dat een Amerikaanse aanval wat hen betreft zou moeten samengaan met het leveren van meer wapens aan de rebellen.

Het is niet de verwachting dat Obama de komende dagen al de opdracht geeft om Syrië aan te vallen omdat het Congres pas op maandag 9 september terugkeert van reces. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, bevestigde gisteren dat het Congres dan pas over militair ingrijpen in Syrië zal debatteren.

VS: ‘gebruik van zenuwgas sarin bewezen’

De VS zeggen er zeker van te zijn dat de aanval van 21 augustus een chemische aanval was waar Assad achter zit. Volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wijzen ook haar- en bloedmonsters van eerstehulpverleners in Damascus daarop.

Saoedi-Arabië steunt aanval VS ‘als Syriërs dat ook doen’

Het is tijd dat de wereld er alles aan doet om agressie tegen het Syrische volk te stoppen, zei Saoedi-Arabië vandaag. Het land staat achter een Amerikaanse aanval zolang het Syrische volk dat ook doet.

Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal vandaag weten. De VS bereiden zich voor op een aanval op Syrië nu er naar eigen zeggen overduidelijk bewijs is dat het regime van Assad chemische wapens heeft ingezet en daarbij honderden burgers heeft gedood.

“We roepen de internationale gemeenschap met al haar macht op om de agressie tegen het Syrische volk te stoppen”, zei al-Faisal in Kairo, waar hij is voor een bijeenkomst over Syrië van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga.

Over de mogelijke aanval van Amerika zei hij:

“We volgen de wil van het Syrische volk. Zij weten wat het beste voor ze is, dus wat zij accepteren, accepteren wij, en wat zij afkeuren, keuren wij af.”

De verwachting is dat uit de bijeenkomst van de Arabische Liga een formele beschuldiging aan het adres van Assad voortkomt.

VN: beslissing Obama is poging tot consensus

De Verenigde Naties reageerden vandaag op het plan van Obama om bij het Congres toestemming te vragen voor een aanval op Assad. Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon is Obama’s beslissing onderdeel van ‘een poging tot breed gedragen internationale consensus over maatregelen’ na het vermeende gebruik van chemische wapens door het Syrische regime.

Volgens de VN-woordvoerder heeft het onderzoeksteam inmiddels monsters verzameld van de plek waar de aanval zou hebben plaatsgevonden. De monsters worden morgen naar laboratoria verspreid over Europa gestuurd om te worden onderzocht op sporen van gifgas.

    • Peter Zantingh