Ajax verspeelt punten in Groningen, eerste puntverlies PEC Zwolle

Ajax speelt in een volle Euroborg tegen FC Groningen. Thulani Serero van Ajax in duel met Maikel Kieftenbelt van FC Groningen. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft vandaag voor de derde maal dit seizoen punten verspeeld. De landskampioen kwam op bezoek bij FC Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Door een vroege goal van Lasse Schøne leek Ajax lange tijd een minimale overwinning te gaan behalen. Género Zeefuik gooide veertien minuten voor tijd echter roet in het eten voor de Amsterdammers.

Ajax, dat aantrad zonder de vertrokken Christian Eriksen en Toby Alderweireld, heeft slechts acht punten verzameld na vijf duels. De Amsterdammers profiteerden door de 1-1 niet van het gelijkspel van PSV tegen Cambuur een dag eerder. Groningen heeft tot dusver eveneens acht punten gewonnen.

Ajax-trainer Frank de Boer had Thulani Serero als vervanger van Eriksen opgesteld, terwijl Stefano Denswil de plaats innam van Toby Alderweireld. Viktor Fischer was buiten de basis gelaten ten faveure van Tobias Sana.

Zowel Groningen als Ajax wist bar weinig creëren in het eerste bedrijf. Schøne besloot na achttien minuten van grote afstand uit te halen en trof knap doel: 1-0. Dat was meteen ook het enige schot dat Ajax in de eerste helft op het Groningse doel afvuurde. De Amsterdamse defensie bleef echter simpel overeind, waardoor Ajax met een voorsprong ging rusten.

Betere tweede helft voor Groningen

Groningen kwam in de tweede helft een stuk beter voor de dag. De ploeg zette Ajax succesvol onder druk, wat de nodige kansen opleverde. Kenneth Vermeer hield kort na rust een kopbal met een mooie reflex nog uit het doel, maar de Ajax-goalie moest een tijdje later toch vissen.

Eric Botteghin kopte veertien minuten voor tijd een hoekschop op goal. Vermeer leek simpel te kunnen redden, maar hij liet de bal klungelig los. Zeefuik kon vervolgens simpel binnentikken: 1-1.

Beide teams gingen vervolgens voor de zege. Ajax kwam via Bojan Krkic dicht bij, terwijl de 16-jarige Richairo Zivkovic Groningen bijna naar de overwinning schoot. Groninger Filip Kostic raakte in extremis nog de paal.

Eerste puntverlies PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft vanmiddag tegen FC Utrecht voor de eerste keer dit seizoen punten verloren: 1-1. De domstedelingen kwamen in Zwolle vlak na rust op voorsprong door een rake kopbal van Willem Janssen. Stefan Nijland trok de stand ruim een kwartier voor tijd weer gelijk.

Zwolle blijft ondanks het puntverlies koploper in de Eredivisie met dertien punten uit vijf wedstrijden. PSV is op elf punten de meest naaste belager. Utrecht staat veertiende met vijf punten.

Zwolle was iets dominanter in de eerste helft, maar tot veel kansen leidde dat niet. Zwollenaar Maikel van der Werff kwam met een vrije trap dicht in de buurt van een goal, maar doelman Jeroen Verhoeven stond goed op te letten. Aan de andere kant hield goalie Kevin Begois aanvaller Steve de Ridder af van een doelpunt.

Janssen bracht in de vijftigste minuut leven in de brouwerij door de openingstreffer te produceren. De FC Twente-huurling kopte een fraaie vrije trap van Jens Toornstra tegen het net: 1-0.

Zwolle, dat het zonder de naar Twente vertrekkende Youness Mokhtar moest doen, ging vervolgens hard op zoek naar de gelijkmaker. Verhoeven bleek echter een prima sta-in-de-weg voor de domstedelingen en hield tot de 74e minuut zijn doel schoon. Nijland scoorde toen zijn eerste doelpunt in dienst van Zwolle: 1-1. Verder kwam de koploper echter niet.

Er zijn vanmiddag nog twee wedstrijden: Feyenoord - Roda JC en AZ - Vitesse. Dit is de tussenstand in de Eredivisie.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.