Zwenksproeier

Dit hier is een zwenksproeier. Hij houdt het gras van het grasveld nat als de regen dat niet doet. Als er water door stroomt gaat de beugel B langzaam heen en weer. Tegelijk hoor je de sproeier zachtjes zoemen.

Hoe werkt dat? Het ding ging niet makkelijk uit elkaar, alleen de gele tuitjes aan de uiteinden wilden los, meer niet. Toen is-ie maar gewoon in tweeën gebroken.

Je gelooft het niet maar er zit een complete waterturbine W in, hij wordt door het langs stromende water aan het draaien gebracht. De turbine brengt via een serie tandwieltjes T de beugel in beweging. Als de beugel flink naar links is gezwenkt drukt hij tegen een palletje P dat het water opeens door een andere opening laat stromen waarna de turbine de andere kant op gaat draaien. Nu gaat de beugel naar rechts. De bediening van het palletje kan met twee ringen worden bijgeregeld.

En let ook op de veerklepjes V. Die laten water weglekken als de waterdruk te hoog wordt. Dat lekwater gaat dan niet door de turbine.

Welk gereedschap heb je nodig? Sterke handen.