Zes hindernissen voor Rutte en SamsomBegroting door parlement loodsen

In de nieuwe rubriek 6x2 minuten wordt wekelijks een actueel thema uitgelegd in zes stukjes van elk twee minuten leestijd. Deze week: welke obstakels wacht de coalitie van VVD en PvdA in het parlementaire seizoen dat dinsdag begint?Tekst Annemarie Kas, Mark Kranenburg en Erik van der Walle

We hadden al het lenteakkoord en het herfstakkoord. In maart dit jaar kwamen daar de bezuinigingen voor komend jaar bij. Die zouden in 2014 het overheidstekort onder de 3 procent moeten krijgen. Allemaal maatregelen die dit jaar en komende jaren hun sporen nalaten.

Maar met Prinsjesdag krijgen we pas de eerste begroting van het kabinet Rutte II. Over drie weken zal blijken hoe de coalitie van VVD en PvdA het land uit de crisis wil krijgen. Veel verrassingen hoeft de geïnformeerde burger niet te verwachten. Daar heeft SP-leider Emile Roemer, die deze week inzage eiste in alle begrotingen, gelijk in. Als de helft al gelekt is, wilde hij ook graag de andere helft lezen.

De plannen mogen dan klaar zijn, maar dit najaar moeten ze door Eerste en Tweede Kamer aangenomen worden. Bijvoorbeeld de ombuigingen van zo’n 7 miljard euro. Hogere belastingen natuurlijk en ministeries die efficiënter moeten werken. Origineler is de poging om geld dat vastligt los te weken: zoals de miljarden aan ontslagvergoedingen in stamrecht-bv’s.

Zulke initiatieven moeten de oppositie ervan overtuigen dat het kabinet de economie niet kapot bezuinigt. Geen wonder dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) er alles aan doet om een akkoord met pensioenfondsen en verzekeraars te sluiten. Die moeten voor vers kapitaal zorgen om de economie weer aan de gang te krijgen. En hopelijk voor het kabinet de sfeer in de Kamers verbeteren.