‘Zeker vier voetbalwedstrijden in Nederland gemanipuleerd’

Komende week verschijnt een rapport over matchfixing in Nederland.
Komende week verschijnt een rapport over matchfixing in Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

Zeker vier wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal zijn in 2009 gemanipuleerd. Dat meldt de NOS op basis van informatie van de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann, die zich al jaren bezighoudt met matchfixing. Ook zouden Nederlandse clubs de afgelopen jaren bij internationale wedstrijden tot drie keer toe zijn benadeeld, bijvoorbeeld omdat de scheidsrechter was omgekocht.

Om welke wedstrijden en welke clubs het gaat, geeft Bachmann niet prijs. Hij wil naar eigen zeggen niet het risico nemen om zijn Nederlandse collega’s voor de voeten te lopen.

De uitspraken van Bachmann komen enkele dagen voor de resultaten van een onderzoek naar matchfixing in Nederland, dat werd uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers, worden gepresenteerd. Met concrete gevallen van omkoping komt de commissie naar verwachting niet.

Europol maakte al in februari bekend dat een groot internationaal netwerk zich bezighoudt met het manipuleren van wedstrijden. Wereldwijd zou bij zeker zevenhonderd wedstrijden sprake zijn geweest van omkoping. (Novum)