VN-inspecteurs aangekomen in Nederland voor onderzoek

Het konvooi van de VN-inspecteurs vertrok vanochtend uit de Libanese hoofdstad Beiroet.
Het konvooi van de VN-inspecteurs vertrok vanochtend uit de Libanese hoofdstad Beiroet. Foto EPA via ANP

De inspecteurs van de Verenigde Naties die afgelopen week in Syrië onderzoek deden naar de vermeende gifgasaanval in Damascus zijn vanmiddag in een door de Duitse regering gecharterd toestel naar Nederland gevlogen. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle gemeld.

De VN-inspecteurs stegen eerder vandaag op in het Libanese Beiroet en vlogen naar Rotterdam-The Hague Airport. Van daaruit gaan ze naar het hoofdkantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De inspecteurs hebben urine- en bloedmonsters bij zich van slachtoffers van de aanval. Ook hebben ze bodemmonsters verzameld bij Damascus. Alle monsters worden de komende tijd in Europese laboratoria geanalyseerd.

VS: VN-onderzoek voegt niets meer toe

Het VN-onderzoek speelt een rol bij de discussie over mogelijk militair ingrijpen in Syrië door de Verenigde Staten. Als de VN-inspecteurs tot de conclusie komen dat er inderdaad chemische wapens zijn ingezet in Syrië, kan Amerika waarschijnlijk op meer internationale steun rekenen dan nu nog het geval is. De VS zeiden gisteravond echter dat het VN-onderzoek niet veel toevoegt aan wat volgens de grootmacht al vaststaat, namelijk dat het regime-Assad chemische wapens heeft ingezet.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad, vindt dat de VS veel te snel conclusies trekken. President Poetin betitelde de beschuldigingen van de VS aan het regime-Assad eerder vandaag als “volslagen onzin”. Poetin wil dat de VS de bewijzen die ze zeggen te hebben presenteren aan de VN-Veiligheidsraad.

Het is nog onduidelijk hoeveel tijd de VN-inspecteurs nodig zullen hebben om hun onderzoek naar de vermeengde gifgasaanval af te ronden. De inspecteurs proberen om de analyse van de monsters uit Damascus te versnellen, maar moeten daarbij wel waken voor hun wetenschappelijke integriteit, zei een woordvoerder gisteren. Alle monsters moeten onderzocht zijn voordat er conclusies kunnen worden getrokken.