Verdachte groepsverkrachting bus India schuldig bevonden

De advocaat van een de verdachten bij de rechtbank in New Delhi bij aanvang van het proces.
De advocaat van een de verdachten bij de rechtbank in New Delhi bij aanvang van het proces. Foto AP / Tsering Topgyal

Een verdachte van de beruchte groepsverkrachting van een vrouw in een bus in India afgelopen december is schuldig bevonden aan verkrachting en moord. Dat heeft de advocaat van de veroordeelde bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Omdat de man ten tijde van de verkrachting minderjarig was, valt zijn straf lager uit dan normaal gesproken. De strafmaat voor de man die zaterdag is veroordeeld is nog niet bepaald, maar omdat hij zeventien was ten tijde van de verkrachting kan hij maximaal drie jaar in een tuchtinrichting krijgen.

Vier andere mannen staan ook terecht voor de verkrachting. Zij kunnen de doodstraf krijgen. Een zesde verdachte, de chauffeur van de bus, werd in maart dood in zijn cel aangetroffen. Hij zou zich hebben opgehangen.

Slachtoffer overleed aan haar verwondingen

Het 23-jarige slachtoffer kwam met haar vriend terug van de bioscoop toen ze in een bus stapten waarin de mannen zaten. Beiden werden vervolgens ernstig mishandeld. De vrouw werd verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek.

Vijfjarig meisje werd in april verkracht

De zaak leidde in India tot veel beroering en grote demonstraties waarbij geëist werd dat de regering maatregelen treft om de veiligheid van vrouwen beter te garanderen. Ook de zaak afgelopen april waarbij een vijfjarig meisje werd verkracht leidde tot ophef. Deze maand werd weer een jonge fotojournaliste verkracht door vijf mannen. In maart werden zes mannen veroordeeld voor verkrachting van een Zwitserse toeriste.

Naar aanleiding van de zaak stelde de regering een commissie in die begin dit jaar met aanbevelingen kwam om seksueel geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Volgens de commissie moeten de bestaande wetten strikt worden nageleefd, moeten er nieuwe wetten worden geïntroduceerd en moeten rechtszaken over verkrachtingen snel worden afgehandeld.

De fotoreportage over de demonstraties in december: