‘Topcriminelen jarenlang afgeluisterd in openbare ruimte’

Rechtbanktekening uit 2009 van Willem Holleeder (midden) in het hoger beroep van de Kolbakzaken.
Rechtbanktekening uit 2009 van Willem Holleeder (midden) in het hoger beroep van de Kolbakzaken. Foto ANP / Jan Hensema

Topcriminelen Willem Holleeder, Danny K. en Dick V. zijn jarenlang in openbare ruimten afgeluisterd. Dat meldt Nieuwsuur vandaag op basis van het strafdossier. “We kunnen onze grote broer, de staat, nu overal verwachten en dat is iets wat heel griezelig is”, aldus de advocaat van V., Nico Meijering, tegen het programma.

Holleeder werd op 27 mei aangehouden in een grootschalig onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. De door K. en V. gerunde organisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen, bedreigingen, afpersing en drugshandel. In totaal werden tien verdachten aangehouden, onder wie ook K., sportschoolhouder V. en de vriendin van van K. Angela van H., de ex-vrouw van Patrick Kluivert.

Bij het afluisteren in openbare ruimten zijn waarschijnlijk op afstand inschakelbare microfoons gebruikt. Onder meer in een kantoorruimte van een exclusief horlogebedrijf in de Amsterdamse Diamantbeurs, waar de verdachten regelmatig hun plannen zouden hebben besproken, zou een microfoon hebben gehangen. Ook in een hotel en lunchroom in Hilversum zou opnameapparatuur zijn verstopt.

Advocaten verrast door werkwijze recherche

Een oud-KLPD-rechercheur van de Dienst Speciale Recherchetoepassingen heeft laten weten dat op het moment dat een verdachte op zo’n openbare plek aanwezig was, de microfoon werd aangezet. Continu opnemen zou juridisch lastig zijn, want dan zou ook communicatie van anderen worden opgenomen en dat zou niet wenselijk zijn.

Advocaat van K. Jan-Hein Kuijpers stelt niet eerder te hebben meegemaakt dat afluisterappatatuur op deze schaal en deze manier is ingezet. Ook Nico Meijering, de advocaat van Dick V., is verrast. “Ook de plekken waar het gebeurd is, dat heb ik nog nooit gezien.” (Novum)