Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Syrië: Kerry liegt - VN-inspecteurs vertrokken

VN-inspecteurs gisteren in Damascus tijdens de laatste dag van hun onderzoek voordat ze vertrokken naar Libanon.
VN-inspecteurs gisteren in Damascus tijdens de laatste dag van hun onderzoek voordat ze vertrokken naar Libanon. Foto AP

De VN-inspecteurs, die de afgelopen dagen onderzoek deden in Syrië naar de gifgasaanval van 21 augustus zijn vanmorgen aangekomen in Libanon. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zullen de onderzoekers nog zo’n twee weken nodig hebben om het onderzoek af te ronden.

De VN-inspecteurs komen vandaag naar Den Haag om van hieruit de verzamelde monsters voor analyse te verdelen over laboratoria in Europa. Ze bezochten de afgelopen dagen de wijk in Damascus, waar op 21 augustus honderden en mogelijk bijna 1.500 mensen zijn omgekomen na inademing van gifgas.

De Amerikaanse regering zei gisteravond al dat het bewijsmateriaal van de VN niets toevoegt aan de zekerheid dat het land de aanval heeft uitgevoerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteravond dat er overduidelijk bewijs is dat het land chemische wapens heeft gebruikt.

Syrië: ongefundeerde leugens

Volgens Kerry zijn er raketten met giftige lading afgevuurd door regeringstroepen. Bij de aanval zouden 1429 doden zijn gevallen, onder wie 426 kinderen. De Verenigde Staten hebben volgens Kerry geen enkele twijfel over de verantwoordelijken van de aanval.

Syrië heeft ondertussen gereageerd op de beschuldigingen en noemt de verklaring van Kerry een “ongefundeerde leugens” en een “desperate poging” om een militaire aanval tegen het land te rechtvaardigen.

De verklaring van Kerry leek een duidelijke voorbode voor een Amerikaanse aanval op Syrië. Maar president Barack Obama zei vervolgens nog geen beslissing te hebben genomen over een mogelijk ingrijpen in Syrië. Hij zei wel een beperkte en kleinschalige actie te overwegen en wil met zijn land niet worden betrokken in een open einde van het conflict.