‘Sober gevangenisregime in strijd met wet’

Gevangenis Nieuwegein.
Gevangenis Nieuwegein. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinetsplan om het gevangenisregime te versoberen is in strijd met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen. Het plan is ingrijpend en onverantwoord, stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Dat meldt de NOS vandaag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil goed gedrag stimuleren. Om die reden wil hij alle gedetineerden in een sober regime onderbrengen en ze met goed gedrag privileges laten verdienen. Maar volgens de RSJ kan een normaal mens niet aan de eisen voldoen. Het grootste deel van de gedetineerden zou hierdoor zijn hele straf in het sobere regime blijven.

Het sobere regime houdt in dat gedetineerden die niet werken straks twintig uur per dag in hun cel zitten, zonder avond- en weekendprogramma. Pas na zes weken goed gedrag mag een gedetineerde deelnemen aan activiteiten van het plusprogramma. Door het sobere regime kunnen gedetineerden dus belangrijke zaken missen, zoals een cursus omgaan met agressie of hulp bij afkicken, of het gebruik van een computer.

De raad vreest dat gedetineerden door het missen van deze zaken zich niet meer zullen richten op hun terugkeer in de maatschappij. Door de termijn van zes weken goed gedrag komt meer dan de helft van de gevangenen sowieso niet aan deelname van het plusprogramma toe omdat ze een korte straf uitzitten.

Verder wijst de raad erop dat 15 tot 25 procent van de gevangenen een verstandelijke beperking heeft en om die reden niet aan de eisen kan voldoen. Teeven heeft nog niet gereageerd op de kritiek.