Sneijder opnieuw niet in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Van Gaal mist een groot aantal spelers.

„Ik neem vaak beslissingen voor spelers”, zei Louis van Gaal ter afsluiting van zijn persconferentie vrijdagmiddag op het complex van de KNVB. „Want daarvoor ben ik de bondscoach.”

Specifiek doelde hij op het opnieuw niet selecteren van Wesley Sneijder voor de kwalificatieduels tegen Estland en Andorra, waarin Nederland zich als eerste Europees land kan plaatsen voor het WK volgend jaar in Brazilië.

De 29-jarige middenvelder van het Turkse Galatasaray is wel „op de weg terug”. Maar: „Ik help Wesley er niet mee om hem nu te selecteren. Hij kan beter bij zijn club zijn programma draaien.”

Sneijder viel voor de oefenwedstrijd tegen Portugal (1-1) eerder deze maand af, nadat hem tijdens de oefentrip in Indonesië en China in juni al zijn aanvoerdersband was afgenomen. Reden: hij zou niet fit genoeg zijn. Van Gaal vindt de spelmaker inmiddels wel „spritzig” bij balbezit, maar hij „moet nog veel fitter worden” zodat hij ook zijn taken bij balbezit tegenstander kan uitvoeren.

De afsluitende kwalificatieduels in oktober, thuis tegen Hongarije en uit tegen Turkije, lonken wel voor Sneijder. Van Gaal zei dat spelers meestal pas fit zijn rond wedstrijd zes of zeven in de competitie. De Turkse competitie is dit weekeinde drie duels onderweg.

De concurrentie op de plek van Sneijder is op dit moment dun. Adam Maher is net als eerder tegen Portugal niet opgeroepen maar speelt met Jong Oranje tegen Schotland en Luxemburg. Siem de Jong moet nog zeker drie weken herstellen van een klaplong. Rafael van der Vaart – „de speler met het hoogste rendement in het Nederlands elftal, samen met Jeremain Lens” – heeft nu de voorkeur op de positie van centrale middenveder achter spits Robin van Persie. Ook PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum zou ‘op tien’ kunnen spelen.

Voor Nigel de Jong, die indruk maakte bij AC Milan in de confrontatie met PSV deze week, is de weg naar Oranje ver. „Wij spelen niet met een verdedigende middenvelder”, aldus Van Gaal. Clarence Seedorf, die op zijn 37ste bij de Braziliaanse club Botafogo wekelijks belangrijk is, is volgens de bondscoach te oud. „Ik denk niet dat we Seedorf nog selecteren.”

Van Gaal neemt 21 van een mogelijke 23 spelers mee naar Estland en Andorra. Hij noemde achttien spelers op die niet fit zijn, niet spelen bij hun club of op de weg terug zijn. Kortom: een „moeilijke periode voor de bondcoach”.