Ritzege Tsjech König in Vuelta, Mollema verliest veel tijd

König viert zijn ritzege bij aankomst in Alto de Penas Blancas.
König viert zijn ritzege bij aankomst in Alto de Penas Blancas. Foto AFP / Jose Jordan

Leopold König heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Tsjechische renner van de kleine NetApp-formatie kwam als eerste boven op de Alto de Peñas Blancas, een berg van de eerste categorie. Bauke Mollema verloor ruim 2,5 minuut en lijkt een goed eindklassement te kunnen vergeten.

Nicolas Roche is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Ier van Saxo-Tinkoff had aan een derde plaats genoeg om het rood over te nemen van Vincenzo Nibali. Roche heeft nu zeventien seconden voorsprong op Chris Horner en Daniel Moreno. Nibali duikelde van de eerste naar de vierde plaats en heeft een achterstand van achttien tellen.

Dominik Nerz, Rafael Valls en Dario Cataldo begonnen met een kleine voorsprong aan de 14,5 kilometer lange slotklim. Toen het tempo bij de favorieten werd opgevoerd, werden de drie koplopers echter snel ingerekend. Vervolgens deed Igor Anton met een venijnige demarrage een serieuze gooi naar de ritzege.

Terwijl Mollema het tempo niet langer kon volgen, zette een klein groepje met onder anderen Roche, König en Ivan Basso de achtervolging op de Spanjaard in. Nibali zat daar aanvankelijk ook bij, maar moest toch afhaken. König bleek over de beste benen te beschikken. Hij passeerde Anton en bezorgde Tsjechië na het succes vrijdag van Zdenek Stybar de tweede ritzege op rij. (Novum)