Poetin: volslagen onzin dat Syrië chemische wapens gebruikte

De Russische president Poetin noemt de bewering van de Verenigde Staten dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt, “volslagen onzin”. Poetin wil dat de VS de bewijzen die het land claimt te hebben bij de VN-Veiligheidsraad presenteert, meldt persbureau Reuters.

De Russische president Vladimir Poetin praat met de pers over het Syrische conflict in Vladivostok. Volgens de president is het onzin dat het land gifgas zou hebben ingezet.
De Russische president Vladimir Poetin praat met de pers over het Syrische conflict in Vladivostok. Volgens de president is het onzin dat het land gifgas zou hebben ingezet. Foto Reuters / Alexei Nikolskyi

De Russische president Poetin noemt de bewering van de Verenigde Staten dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt, “volslagen onzin”. Poetin wil dat de VS de bewijzen die het land claimt te hebben bij de VN-Veiligheidsraad presenteert, meldt persbureau Reuters.

Poetin zei tegen journalisten vandaag:

“Ik ben ervan overtuigd dat de vermeende gifgasaanval niets meer is dan een provocatie van degenen die andere landen het Syrische conflict in willen trekken, en die de steun willen winnen van met name de VS en andere invloedrijke landen in de internationale arena.”

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is het overduidelijk dat het Syrische regime onlangs chemische wapens tegen burgers heeft ingezet en heeft het land hiervoor bewijzen. Syrië heeft de opmerkingen van Kerry leugens genoemd en een “wanhopige poging” om een militaire aanval op Syrië te rechtvaardigen.

Ingrijpen zou ongelooflijk triest zijn aldus Poetin

De VS zinspelen de afgelopen dagen op een militair ingrijpen, al heeft Obama gezegd nog geen beslissing te hebben genomen. Wel zei hij een beperkte en kleinschalige actie te overwegen omdat hij met zijn land niet wil worden betrokken in een open einde van het conflict.

De Russische president maande de VS om Syrië vooral niet aan te vallen en dat een interventie “ongelooflijk triest” zou zijn. Hij deed een beroep op Obama als winnaar van de Nobelprijs en te denken aan de potentiële slachtoffers van een eventuele aanval. Poetin zei ook nogal verrast te zijn door de Britse steun om niet het land aan te vallen. Tot slot suggereerde hij om de G20-top volgende week de crisis in Syrië te bediscussiëren.

De VN-inspecteurs, die de afgelopen dagen onderzoek deden in Syrië naar de gifgasaanval van 21 augustus kwamen vanmorgen aan in Beiroet, Libanon. Van daaruit reizen ze door naar Den Haag om daar de verzamelde monsters voor analyse te verdelen over laboratoria in Europa. De onderzoekers hebben vermoedelijk nog zo’n twee weken nodig om het onderzoek af te ronden.