Plasterk deed niets met advies om Stolte op Bonaire te vervangen

Minister Ronald Plasterk.
Minister Ronald Plasterk. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in januari een advies om Wilbert Stolte, de Rijksvertegenwoordiger op Bonaire, te vervangen niet opgevolgd. Dat melden bronnen tegenover NRC Handelsblad.

De minister kreeg het advies van Ronald Bandell, oud-burgemeester van Dordrecht. Die had als ‘verkenner’ in opdracht van Plasterk een oplossing gezocht voor de bestuurlijke crisis op het eiland.

Na vragen van NRC Handelsblad aan Binnenlandse Zaken meldde Plasterk deze week aan de Tweede Kamer dat hij de Rijksvertegenwoordiger heeft “ontboden”. Hij moest zich gisteren melden voor “nader overleg” over de “bestuurlijke ontwikkelingen”. Over de inhoud van het gesprek zijn geen mededelingen gedaan.

Stolte zou nauwe banden hebben met politici die mogelijk corrupt waren

De bestuurlijke crisis in de bijzondere gemeente van Nederland ontstond na de aanstelling van Stolte in mei 2011. De Rijksvertegenwoordiger wordt behalve door de regerende christen-democratische Union Patriotiko Boneriano (UPB) nog maar door weinig partijen gesteund. Hij leeft in onmin met een deel van de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en het Openbaar Ministerie.

CDA’er Stolte wordt verweten te nauwe banden te hebben met van corruptie verdachte politici van de UPB, een zusterpartij van het CDA. Voor zijn aanstelling tot Rijksvertegenwoordiger was Stolte adviseur van UPB-bestuurders die nu verdacht worden van corruptie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Stolte vroeg procureur-generaal strafzaak te laten vallen

Onderzoek van NRC wijst uit dat Stolte als Rijksvertegenwoordiger geprobeerd heeft zich te bemoeien met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. In één geval vroeg hij procureur-generaal Dick Piar om een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde Burney El Hage te laten vallen.

In een ander geval eiste hij van gezaghebber Lydia Emerencia vertrouwelijke stukken uit een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde James Kroon. Piar en Emerencia maakten van de handelwijze van Stolte melding bij de ministers Plasterk en Opstelten van Veiligheid en Justitie.