Onzekerheid toegenomen

„De verwachte afbouw van de steunaankopen van Amerikaanse obligaties door de ‘Fed’, het stelsel van centrale banken, is niet de enige factor die de beurzen in opkomende markten onder druk heeft gezet. Beleggers hebben sowieso toenemend vertrouwen in de Amerikaanse en zelfs de Europese economie. De vraag is nu of alle negatieve factoren al zijn verwerkt in de koersen en de opkomenden markten dus weer relatief aantrekkelijk zijn. Ik geloof, op korte termijn, van niet. Zo is de afbouw van de Fed-steun geen eenmalige gebeurtenis. Het is een structurele verandering in de liquiditeit in wereld: geld stroomt nu weg van de opkomende markten. De onzekerheid over hoelang dit proces zal duren en wat de effecten ervan zijn geeft een extra negatief effect. Daarbij komt de onzekerheid over Syrië. Die heeft de geldstroom naar de Verenigde Staten versterkt.”