Obama wil militaire actie tegen Syrië maar met goedkeuring Congres

Obama sprak vanavond in het bijzijn van zijn vicepresident Joe Biden vanuit de Rose Garden bij het Witte Huis.
Obama sprak vanavond in het bijzijn van zijn vicepresident Joe Biden vanuit de Rose Garden bij het Witte Huis. Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse president Obama wil militaire actie ondernemen tegen Syrië. Dat heeft hij vanavond gezegd. Wel wil Obama goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Congres.

Obama benadrukte in een verklaring dat een eventuele Amerikaanse militaire operatie in Syrië niet eindeloos zal duren en dat de VS geen grondtroepen zullen inzetten, meldt onze VS-correspondent Guus Valk op Twitter. Details over hoe het militair ingrijpen er uit zou komen te zien gaf de president verder nog bijna niet, hoewel hij wel zei dat “doelen van het Syrische regime” in zo’n geval bestookt zouden worden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama: “US should take military action, not open-ended, no boots on the ground. Limited duration and scope.”

Congres praat pas rond 9 september over Syrië

Het is niet de verwachting dat Obama de komende dagen al de opdracht geeft om Syrië aan te vallen omdat het Congres pas op maandag 9 september terugkeert van reces. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, bevestigde vanavond dat het Congres rond 9 september over militair ingrijpen in Syrië zal debatteren. Door toestemming te vragen aan het Congres kiest Obama geen makkelijke route, twittert Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama kiest geen makkelijk pad. Onder Republikeinen en Democraten zitten felle tegenstanders van ingrijpen. Daarbij: de kiezer wil het niet.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk In 2014 zijn de midterm elections. Congresleden die herkozen willen worden, de overgrote meerderheid, laten meewegen wat de kiezer wil.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Let wel: de Republikeinen zijn anders dan in Bush-jaren. Isolationisten en libertairen zijn machtig. En altijd bereid Obama pootje te haken.

Overigens sloot Obama vanavond niet uit dat hij zonder toestemming van het Congres zal ingrijpen. Een resolutie indienen bij de VN-Veiligheidsraad vindt hij “onnodig”. Zo’n resolutie zou overigens geen enkele kans maken omdat Rusland en China hun veto zullen uitspreken tegen iedere vorm van interventie in Syrië.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Toestemming ‘verlamde’ VN-Veiligheidsraad vindt Obama onnodig. Ook zonder Congres mag hij aanvallen, zegt hij, maar politiek debat is goed.

Als motief voor militaire actie tegen het regime van de Syrische president Assad noemde Obama de vermeende gifgasaanval op 21 augustus in een buitenwijk van Damascus. Daarbij kwamen volgens de VS meer dan 1400 mensen om het leven. Obama noemde de aanval “een aanslag op de menselijke waardigheid” en zei dat de nationale veiligheid van de VS in gevaar komt als Assad met het uitvoeren van de aanval kan wegkomen.

Obama’s rode lijn nu door Assad overschreden

Obama deinsde er tot nu toe voor terug om militair in te grijpen in Syrië, waar ruim twee jaar geleden een volksopstand uitbrak die uitgroeide tot een burgeroorlog. De president zei echter herhaaldelijk dat de inzet van chemische wapens in het conflict voor hem een ‘rode lijn’ zou zijn. De grootschalige aanval van 21 augustus, waarbij volgens de VS meer dan 1400 doden vielen, lijkt voor Amerika de druppel te zijn geweest.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry herhaalde gisteravond dat de VS “overduidelijk bewijs” hebben dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet bij de aanval van 21 augustus. Hij liet er ook geen twijfel over bestaan dat de VS militair zullen ingrijpen, maar maakte nog niet duidelijk wanneer en hoe dat zou gebeuren.

Rebellen Syrië plannen offensief

De rebellen in Syrië zijn van plan een offensief in te zetten als de Amerikanen een militaire aanval uitvoeren. Dat heeft een bevelehebber van de Opperste Militaire Raad vanmiddag gezegd tegen persbureau AP. “De aanval begint zodra de eerste raket wordt afgevuurd”, zei Qassem Saadeddine, een overgelopen kolonel uit het Syrische leger. “Als de Amerikaanse aanval begint zullen we aanvallen lanceren op luchthavens van het leger, commandocentra, raketbases en militaire controleposten”, aldus Saadeddine vanuit Turkije.

Diverse commandanten van de rebellen in de buitenwijken van Damascus bevestigen dat ze gebruik willen maken van een eventuele Amerikaanse aanval op Syrië om terreinwinst te boeken in en rondom de hoofdstad.