Niet voor kleine beleggers

„Ik heb één basisregel: begrijp waarin je belegt. En ik geloof niet dat ik dat doe als het gaat om opkomende markten. Want wat koop je nou, als je in de opkomende markten stapt? Dat is zo’n groot gebied. Beleg je in de gevestigde economieën van de ‘BRICS’? Of stap je in ontwikkelingswerk in Guinee-Bissau? Of in nieuwe lagelonenlanden als Vietnam of Kazachstan? Alleen als je een hele grote portefeuille hebt en je moet uit risico-oogpunt diversifiëren, is het interessant. Van pensioenfondsen snap ik het, ja, maar niet van particuliere beleggers. Daarnaast moet je je afvragen of het verstandig is als mensen uit de opkomende economieën er zelf hun geld weghalen. Om zich te beschermen tegen devaluatie van hun munten door de financiële markten, stappen zij nu in goud of kopen appartementen in Parijs. Dus ja, als zij al uitstappen, waarom zouden wij dan instappen?”

Vanaf deze week geeft een panel van financiële deskundigen op persoonlijke titel antwoord op beleggingskwesties. Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl