Nelson Mandela nog steeds in het ziekenhuis

Een tentoonstelling over Nelson Mandela in Kaapstad. Het hele land leeft al maanden mee met de gezondheidstoestand van de oud-president.
Een tentoonstelling over Nelson Mandela in Kaapstad. Het hele land leeft al maanden mee met de gezondheidstoestand van de oud-president. Foto EPA / Nic Bothma

In tegenstelling tot onze eerdere berichtgeving op basis van de BBC dat Nelson Mandela onverwacht teruggekeerd zou zijn naar zijn huis in Johannesburg, ligt de oud-president nog steeds in een ziekenhuis in Pretoria.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van een regeringsverklaring van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. De situatie van Mandela is nog steeds onveranderd volgens de verklaring. Vorige week meldde het kantoor van president Jacob Zuma nog dat de toestand van Mandela grotendeels stabiel was, maar dat medisch ingrijpen nodig was omdat zijn toestand af en toe instabiel wordt.

De toestand van Mandela werd de laatste tijd omschreven als kritiek, maar stabiel. De 95-jarige Mandela werd 8 juni opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longonsteking. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn anti-apartheidsactivisme. Velen hielden er na zijn opname rekening mee dat hij snel zou overlijden, maar sindsdien zijn de artsen erin geslaagd hem te stabiliseren.