navigatietablet

Er is bijna niemand die nog navigeert zonder gps of ‘plotter’ met een elektronische kaart. Kompas en passer beginnen tot de oude ambachten te horen. Er zijn nieuwe jachten waarin een kaartentafel zelfs helemaal ontbreekt, omdat elektronica die taak zou hebben overgenomen. Hoe veilig dat is, blijft de vraag. Want alle apparatuur kan falen, en dat gebeurt meestal op het meest ongelegen moment. Ook aan de nautische elektronica is de touchscreenrevolutie niet ongemerkt voorbijgegaan. Alle grote merken produceren nu plotters die niet langer met fysieke knoppen worden bediend, maar via een aanraakscherm. Raymarine heeft zijn nieuwste serie Glass bridge gedoopt, een verwijzing naar de brug van een schip en naar de netwerkfunctie, want via het beeldscherm zijn allerlei apparaten aan boord te bedienen en af te lezen. Het scherm van het kleinste model is even groot als een iPad, het grootste model, de gS165 is ruim twee keer zo groot. De Hiswa te water heeft de wereldprimeur. Prijs vanaf 4.000 euro. (HS)