... maar Kamp heeft last van tegenvallers

Geen Haagse politicus is zo lenig als Henk Kamp. Toen eind vorige week commotie ontstond over het schaliegasdossier, had onze minister van Economische Zaken na een weekend een oplossing klaar. Het gemopper binnen de PvdA-fractie moest worden gecounterd. Er komt een extra discussieronde over de risico’s die er kleven aan de winning van uit gas uit het diepgelegen schaliegesteente. Dat verkleint de risico’s niet, maar het geeft Kamp ruimte om te manoeuvreren. Nadeel is dat een definitieve beslissing over het toestaan van proefboringen wordt uitgesteld tot volgend jaar. Wat dat betreft heeft Kamp meer succes met het energieakkoord. Dat is deze week rondgekomen, al blijft onduidelijk hoe al die mooie plannen gefinancierd gaan worden. Binnen Economische Zaken kijken ze verlekkerd naar de miljarden van de Nederlandse pensioenfondsen. Die willen best investeren in de Nederlandse economie, maar dan moet de overheid wel garant staan voor de risico’s. En daar willen ze bij het ministerie van Financiën en in Brussel niet zomaar aan. De afdeling blanco cheques uitschrijven is al een paar decennia gesloten. Daar kan zelfs een handige minister als Kamp niets aan veranderen.