Belang kind voorop bij vechtscheiding

Foto ANP / Koen van Weel

Ouders van wie de relatiebreuk uitloopt op een ‘vechtscheiding’ zijn zich bewust van de schadelijke gevolgen voor hun kinderen. Toch denkt een ruime meerderheid dat zij bij de scheiding de belangen van hun kinderen centraal stellen. Dat blijkt uit een enquête onder 4.445 gescheiden ouders door de actualiteitenrubriek EenVandaag.

Eerder dit jaar noemden Jeugdzorg Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming vechtscheidingen een groeiend probleem. EenVandaag hield de enquête onder deelnemers van zijn opiniepanel, die regelmatig worden uitgenodigd een vragenlijst in te vullen over uiteenlopende onderwerpen. Aan dit onderzoek deden alleen mensen mee die minderjarige kinderen hadden toen ze uit elkaar gingen.

Een vechtscheiding werd gedefinieerd als een scheiding met ernstige conflicten waarbij ouders tijdens of na de scheiding niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren. In de uitzending van vanavond worden alle resultaten gepresenteerd, evenals die van een enquête onder kinderen van gescheiden ouders.

Ouders vechtscheiding huilen vaker uit bij kinderen

Eenderde van de geënquêteerde ouders, 1.487 vaders en moeders, stelt dat hun scheiding is uitgelopen op een vechtscheiding. Van hen denkt 74 procent dat de kinderen “meer dan nodig” onder de scheiding hebben geleden, bij mensen die hun scheiding geen vechtscheiding noemen is dat 42 procent. 23 procent van de ouders met een vechtscheiding zegt weleens bij de kinderen te hebben uitgehuild, tegen 18 procent van de ouders met een ‘gewone’ echtscheiding.

34 procent van de ouders met een vechtscheiding rapporteert dat de kinderen heftige scheldpartijen hebben meegemaakt, 29 procent dat ze bedreigingen hebben meegemaakt en 28 procent dat ze te maken kregen met ouders die elkaar zwartmaakten. Bij niet-vechtscheidingen liggen deze percentages wat lager (resp. 18, 13 en 13 procent).

Tegelijk rapporteert een ruime meerderheid van alle ouders dat de belangen van hun kinderen in hun (vecht)scheiding voorop stonden: 78 procent van de mensen met een echtscheiding, en 63 procent van de mensen met een vechtscheiding.

45 procent van de ouders wil verplichte mediation

Antwoorden op de open vragen uit de enquête laten vooral zien waarin een liefdesrelatie kan ontaarden.

“Al geruime tijd vóór de onvermijdelijke scheiding dreigde mijn ex mij kapot te maken: ik maak je kapot; ik neem je alles af: je huis, je kinderen en financieel maak ik het je onmogelijk”. […] Hij heeft niets nagelaten om deze dreigementen uit te voeren. Ik heb ervoor gekozen niet terug te vechten.” “Na de scheiding geen communicatie meer. Gesprekken alleen via mijn oudste zoon.”

De gescheiden ouders werd ook gevraagd hoe vechtscheidingen voorkomen zouden kunnen worden. 45 procent van de ouders met een vechtscheiding blijkt voorstander van verplichte mediation na het besluit uit elkaar te gaan. 35 procent is er zelfs voor al bij de geboorte van een kind een verplicht ouderschapsplan met omgangsregeling op te stellen. Anderen zien meer in een beroep op het gezond verstand:

“Als ouder moet je stomweg beseffen dat je niet van je kinderen scheidt maar van je partner en dus je kinderen er niet tussenin zet.” Maar: “Als er 1 ouder niet bereid is mee te werken is er helemaal niets dat iemand maar ook kan doen.”