‘Ik wilde dat het om mij ging voortaan’

Twee ex-partners vertellen over hun liefde en hoe die voorbijging. Conny van Egmond (50, directeur basisonderwijs) en Eric Toren (49, hotelier) waren twaalf jaar samen, ze hebben een zoon (24).

circa 1990
circa 1990

„Ik werkte twee avonden per week achter de bar in een hotel waar Eric manager was. Hij was de zoon van de baas. Ik vond hem veel te dominant. Totdat we een avond samen bleven hangen en te veel dronken, toen werden we verliefd.

„Eric kwam, zag en overwon. Bij de eerste date gaf hij me een bos rozen. De tweede keer kwam hij boven met een grote televisie en een volgende afspraak nam hij me mee naar Antwerpen. Dat vond ik fantastisch. Ik was 25, hij 24.

„Toen onze zoon Niels drie was, bleek dat Eric een zenuwziekte had. In die tijd zijn we getrouwd. Hij was er slecht aan toe en we wisten niet hoe het zou aflopen, dus we wilden het goed regelen. Inmiddels is hij geheel genezen.

„Door de spanningen vanwege Erics ziekte in combinatie met onze drukke banen, kwam onze relatie in zwaar weer. Uiteindelijk werd ik verliefd op een ander. Al die tijd draaide het leven om hem. Het hotel. Zijn ziekte. Ik was eraan toe dat het voortaan ook om mij ging.

„De eerste vier jaar hadden we alleen contact over Niels. Die afstand was nodig. Eric kreeg een kind met zijn nieuwe vrouw en ik bood een keer aan om op te passen. Eric zei: ‘als we ons kind aan één iemand toevertrouwen, ben jij het wel’. Dat was het begin van een verzoening. Later sliep mijn jongste zoon de ene vrijdag bij hen en kwam hun zoon de andere vrijdag bij ons. Zo hadden we allemaal om het weekend een avond vrij.

„We hebben zoveel meegemaakt samen, dat is de basis van onze vriendschap. Vroeger werd alles meteen een gevecht. Nu kan ik tegen Eric zeggen: hou je mond. En dan is het over.”