Ik ben een beetje een lefgozer

Actrice Annet Malherbe (55) is genomineerd voor de Gouden Notekraker, een televisieprijs die aanstaande maandag wordt uitgereikt. „Poseren op de rode loper, dat kan ik wel. Dan draai ik mijn heupen erin, brede lach, iedereen blij.”

Gouden Notekraker

„Van de Gouden Notekraker had ik voor mijn nominatie wel gehoord, maar ik wist niet precies wat het was. Iets met kinderen, dacht ik. Maar het is een televisievakprijs, toegekend door collega’s. Ik werk niet om een prijs te krijgen, maar dat is leuk.

„Ik ben genomineerd voor Aaf, de remake van Roseanne, waarin ik de hoofdrol speel, en Moeder, Ik wil bij de revue, een nostalgische dramaserie, waar ik de moeder ben van de vriendin van de jongen om wie het gaat.”

Sitcom

Aaf is een sitcom. Ik ben niet de doelgroep, maar dat is niet erg. Er kijken een heleboel andere mensen. Ik heb wel getwijfeld voor ik de rol aannam, maar ik ben 55 en ik wil graag nieuwe dingen doen. Zoals dit genre onderzoeken. Ik groei daar van als acteur.

„Ik kijk nauwelijks televisie, dat vind ik saai. Wel series op dvd: Borgen, The Killing, The Sopranos, dat soort dingen. Als ik kijk, kijk ik pulp: Say yes to the dress, over vrouwen die een bruidsjurk uitkiezen. Lekker, als een larve op de bank.”

Aaf

„Aaf is redelijk down to earth. Ik houd me voor dat ze heeft gestudeerd, maar geen baan vond en daarom nu bij een callcenter werkt. Haar kinderen zijn lastpakken en in haar omgang met hen is ze vrij cynisch. Maar aan het einde van elke aflevering komt het goed en is er een knuffelmoment. Haar spelen was een zoektocht. Vooral omdat ik mijn best deed om Aaf niet op Roseanne te laten lijken.”

Moeder, ik wil bij de revue

„Het is leuk om met Peter [Blok] te spelen en met Noortje [Herlaar] had ik een goede klik. Gezien de beperkte middelen vind ik het een fantastische serie. Ik kon mijn ei wel kwijt. Die vrouw is in haar winkel met nieuwe spullen een hotemetoot, maar thuis een onzeker, huilerig iemand. Dat is interessant. Ze maakt een ontwikkeling door. Onvergelijkbaar met Aaf. Aaf is instant-leuk, zoals Friends dat was. Er blijft niets van hangen.”

Publiek

„Mensen denken dat er een lachband aanstaat, maar we spelen Aaf met publiek. Dat was een wens van mij. Achteraf heb ik daar enorme spijt van, want publiek zorgt ervoor dat je anders acteert. Het wordt toneel en dan wil je de mensen in de zaal bedienen. Maar als ik dat op tv terugzie, denk ik: wat staan die mensen idioot hard te schreeuwen? Bij de opnames van het nieuwe seizoen zit het publiek meer op afstand.”

Maagverkleining

„Aaf kan beter. Vandaar dat ik ook een tweede seizoen wil doen. De rol zit nog niet lekker in mijn lichaam. Nu is mijn lichaam ook behoorlijk veranderd. Dit is een nieuw instrument. Het scheelt meer dan 45 kilo. Neem Oliver Hardy zijn buik af, wat blijft er dan over?

„Mijn maag is vorig jaar operatief verkleind. Daarna val je steeds meer af. Ik eet een derde van wat ik at. Dat is genoeg. Ik sport, ik doe alles.

„Ik was niet gezond. Ik had suikerziekte en een hoge bloeddruk. Als je obesitas hebt, is afvallen geen optie. Je valt vier kilo af en komt er vijf aan. Dat is je chemische setting. Een chirurg, die ik contrecoeur bezocht, overtuigde me van het nut van de operatie. De suikerziekte is weg. Mijn levensverwachting is tien jaar meer. Vind ik nogal wat.”

Lefgozer

„De operatie deed ik dus niet om cosmetische redenen. Mijn lichaam heeft me nooit in de weg gezeten. Ik werd nooit ’s ochtends wakker met de gedachte: moet ik weer met dat dikke lijf de straat op. Ik wist wel dat ik dik was, ik ben niet achterlijk. Maar ik had er weinig bewustzijn over – ik heb sowieso weinig bewustzijn. Ik denk niet steeds na over wat anderen denken.

„Neemt niet weg dat ik het fijn vind dat ik weer leuke jurkjes aan kan. Ik ben ook een vrouw en ik hou van hoge hakken. Vroeger was ik na een dag hoge hakken kapot, maar dat blufte ik weg. Ik ben een beetje een lefgozer, dus ik deed of er niets aan de hand was. Mensen vragen: heb je niet meer energie? Maar ik had altijd al energie. Alleen moest ik dat wel ergens vandaan peuteren.”

Magie

„Hoe ik acteer, wil ik voor mezelf houden. Dat is mijn laboratorium. Ik ben ook tegen masterclasses. Je mag niet laten zien wat je doet. Waarom wil iemand de magie van acteurs begrijpen? Dan is de magie toch weg?”

Cannes

„Van de vertoning van Borgman in Cannes heb ik echt genoten. Alex en ik waren heel ontspannen. Dat lag aan Cannes. Het heeft cachet, maar de sfeer is er nonchalant, mediterraan. De directeur geeft je het gevoel dat jouw film het helemaal is. Je voelt je gewenst en gewaardeerd. Voor de filmvertoning zijn er geen eindeloze toespraken. Dat heb je in Nederland. Tegen de tijd dat de film begint is de halve zaal al overleden.

„Poseren op de rode loper, dat kan ik wel. Dan draai ik mijn heupen erin, brede lach, iedereen blij. Ik heb er lol in. Dan sta je ook leuk op de foto.”

Ouders

„Ik ben een goede mix van mijn ouders, qua karakter. Mijn moeder was half Indisch en ze was sterk in het accepteren van situaties. Ze kon grote klappen krijgen en had dan de kracht zich weer op te richten. Dat kan ik ook. Uiterlijk lijk ik erg op mijn vader. Hij was theemakelaar. Zeer driftig en explosief. Dat ben ik ook. Mijn moeder was rustiger. Mijn vader was nogal autoritair. Echt een stier.

„Ze zijn al behoorlijk lang dood, maar ik denk nog elke dag aan ze. Ik zou ze nog wel een keer willen ontmoeten. Ik denk dat we elkaar een stuk leuker zouden vinden. We hadden onze problemen, wie niet, maar nu denk ik: dat had niet gehoeven.”

Casting director

„Bij Borgman was ik casting director. Niet voor het eerst bij een film van Alex. Ik meen te weten wat hij wil, al weet hij dat zelf nog niet. Zo gaat dat: we zijn al 34 jaar bij elkaar. Vanaf dag één was ik overtuigd dat Hadewych Minis de moederrol moest spelen. Dan ben ik volhardend en dat is gelukt.

„Casten kan ik waarschijnlijk alleen voor Alex. Wij werken goed samen en hebben weinig woorden nodig. Ik ben van kort en krachtig. Laat een acteur gewoon even overkomen, in plaats van uren over hem te overleggen. Al dat gelul! Ik ben van zien, doen, voelen, ruiken.”

Totale overgave

„Tegelijk is dat het jammere van ons samenwonen, want Alex praat maar door en ik ben 24 uur per dag aanspreekbaar. Dan vraagt hij ’s nachts naar een acteur en dan zeg ik: flikker op man. Je gaat toch ook niet Kemna Casting bellen midden in de nacht? Dus daar maken we afspraken over. Praten over de film doen we in afgemeten periodes. Dus niet een half uur later weer beginnen. Niet als ik kip sta te marineren.

„Ik ben wel voor totale overgave, maar niet op werkgebied. Dat kun je toch niet verwachten van een werknemer? Dan moet je maar met iemand anders trouwen. Ik heb ook een relatie met die man.”

De NTR zendt op vrijdag 6 september, 23.00 uur, Ned 2, een verslag uit van de uitreiking van maandag a.s.