Hollandse meester

Foto Martijn van Egmond
Foto Martijn van Egmond

In de fietswereld voeren hoogwaardige techniek en materialen de boventoon, maar er tekent zich een duidelijke trend af: steeds meer fietsers willen een ambachtelijk vervaardigd exemplaar.

Nederland kent van oudsher veel framebouwers. Van bekende firma’s als Gazelle, Batavus en Jan Janssen, tot ambachtelijke framebouwers die op kleine schaal of als hobby hoogwaardige fietsen bouwen. (Hollandse meesters vindt u op klassiekeracefiets.info.)

De hier afgebeelde Super Course uit 1970 is Van Germi; de naam is een samenvoeging van Gerrit de Weerd, de bouwer, en Mien, zijn vrouw. In 1967 werd de Brit Graham Webb op een Germi in Heerlen wereldkampioen op de weg bij de amateurs. De Super Course is ontworpen voor de baan. Geen overbodige accessoires als remmen en versnellingen dus, maar slechts één groot verzet. De nauwsluitende voorvork, aan elkaar gesoldeerde spaken en hoge flens bij de naaf (waar de spaken in steken) geven de constructie extra stijfheid om de enorme krachten die de renner op het frame uitoefent, te weerstaan. Dutch Design dus, uit een tijd dat het oog van de meester nog het werk van de computer deed.

Martijn Boot