Hier kwam een dino langs

In het Juragebergte kun je pootafdrukken vinden van kolossale dino’s. Soms lopen die sporen recht omhoog.

Dinosporen bij Loulle. Let voor de maat van de pootafdrukken op de cameradop.
Dinosporen bij Loulle. Let voor de maat van de pootafdrukken op de cameradop.

Veel dinosaurussen waren niet zo groot als we denken, ze hadden de maat van een kip of hooguit een kalkoen. Maar sommige soorten konden kolossaal groot worden. De allergrootste waren plantenetende giganten, de zogenaamde Sauropoden. Ze waren veel groter dan olifanten. Hun poten leken wel op de zuilen in een kathedraal, groot en rond en enorm massief. Als zo’n dier liep, maakten die poten een flinke afdruk in de ondergrond. Afhankelijk van hoe zacht de bodem was kon er een aardige kuil ontstaan. Er waren dino’s die pootafdrukken van wel meer dan vijftig centimeter doorsnee maakten.

Op sommige plaatsen kun je die pootafdrukken nog terugvinden. De dieren hadden dan over een modderige ondergrond gelopen, die daarna opdroogde en door een nieuwe laag klei of modder bedekt werd. Ook tijdens je vakantie kun je zulke pootafdrukken vinden. Heel mooie worden gevonden in het gebergte dat half in Frankrijk en half in Zwitserland ligt, de Jura.

Het kan dat je ineens naast de weg een rotswand ziet die vol zit met kolossale pootafdrukken. De rechtopstaande rotswand op de foto is te vinden bij het dorpje Coisia, , in het Franse deel van de Jura. Je kunt er naast gaan staan en een foto laten maken. Ook bij het dorpje Loulle in de buurt van Champagnole kun je grote poten vinden. Die bij Loulle liggen gewoon horizontaal, alsof de dino er zojuist is voorbijgesjokt. Maar die bij Coisia staan bijna rechtop. Dat is vreemd! Een student vroeg me eens hoe het kwam dat die dino’s zo goed langs de muur omhoog konden lopen. Dat konden ze natuurlijk helemaal niet! Het gebergte van de Jura is een soort kreukelzone die ontstond toen de Alpen tegen de rest van Europa botsten. Sommige delen van het gebergte zijn bij die botsing rechtop komen te staan. En toevallig zaten daar ook fossiele pootafdrukken in. Daardoor lijkt het alsof de dino’s tegen de steile wand konden klimmen.

Als je een foto maakt, vergeet dan niet om er iemand naast te zetten. De fossiele pootafdrukken zijn meestal zijn veel te groot om je Zwitserse zakmes als maat te gebruiken, maar een jongetje of meisje van twaalf geeft ook een goede indruk van de enorme maat van de pootafdrukken. Jelle Reumer