Het koude paradijs

Fotograaf en surfer Jan Bijl trekt de wereld rond op zoek naar de beste golf. Dit voorjaar ontdekte hij Schotland.

Als je in Schotland, met je surfplank onder je arm, een Hawaiiaan tegenkomt, weet je dat je goed zit. Op Hawaii wordt al sinds 1769 gesurft. In Schotland surft bijna niemand. Daarom, denkt fotograaf en surfer Jan Bijl, was die Hawaiiaan daar, in dat koude onherbergzame landschap. Surfers hebben nu eenmaal de neurotische neiging altijd op zoek te gaan naar een nieuwe beste golf (enkelvoud, want onder dezelfde omstandigheden heeft elke golf op een bepaalde plek ongeveer dezelfde gedaante als de vorige). Een golf die niemand kent. Als een Hawaiiaan daarvoor naar Schotland moet, dan doet hij dat.

De drie professionele surfers met wie Jan Bijl in mei langs de Schotse eilanden trok, hebben ook de hele wereld al gezien. Waar een mooie golf in één pakket zit met zon en witte stranden, heb je die golf nooit alleen. Vandaar de vlucht noordwaarts. Ze pakken het grondig aan. Op Google Maps zoeken ze naar mooie baaien. Daar rijden ze dan naartoe om bij laag water te kijken hoe het rif, belangrijk voor de vorming van de golf, erbij ligt. En als dat veelbelovend is komen ze later terug met hun board voor het echte schatgraven. Vinden ze hier de golf die elke vorige golf overtreft? Zo trekken ze met hun tentje van baai naar baai, levend uit de kofferbak, op crackers met humus. (In Schotland geen beachclubs met soy lattes en surfers’ granola.)

Als je die golf dan vindt, zet je die plek natuurlijk niet op Facebook. Want als iedereen naar dat ene eilandje in Schotland trekt, waar kan die Hawaiiaan dan nog naartoe?

Martine Kamsma