Gek vanaf het begin

Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien doorkruist het land en fotografeert verjaardagen.

Jarigen: Christiane Anell (Brand & Marketing Manager) en Ellen Daems (medewerker CBS)

Leeftijd: 30 jaar

Locatie: Café Heffer, Amsterdam

Ellen: „Als mensen verkleed zijn, is de sfeer losser. Aan het begin van de avond druppelden de gasten binnen, maar iedereen begon onmiddellijk elkaars kostuum te bekijken.”

Christiane: „We komen beiden oorspronkelijk uit Zuid-Limburg en weten van carnavalsvieringen: ‘als je in een rol zit, doe je gek vanaf het begin’. Als thema hadden we superhelden gekozen. Zelf was ik Johnny Bravo, een cartoonfiguur. Ik had een blonde pruik en enorme spieren. Op m’n T-shirt stond zijn kreet ‘Damn, I’m pretty!’ ”

Ellen: „Er waren ook mensen als Super Mario en Luigi uit het Nintendospelletje. Ze hadden een doos voorzien van een baksteenmotief en hielden die in de lucht. Maakte iemand er een sprongetje onder, dan gooiden ze munten in de lucht, net als in het spel. Zelf was ik de imaginaire heldin Super Ellen, met cape en pak met een ‘E’.”

Christiane: „Er hingen vlaggetjes met Mega Mindy- en Spidermanmotief en er waren hapjes met superheldenlogo’s.”

Ellen: „In de loop van de avond hebben we een prijs uitgereikt voor het beste kostuum. Die werd gewonnen door een duo met een goede timing. Terwijl het feest in volle gang was, kwamen ze binnen met een capuchon over het hoofd en E.T.-masker op. Omdat ze hun masker niet wilden afzetten, wisten we niet wie het waren. Enkele gasten die buiten stonden te roken, zijn met toeristen op de foto gegaan. De kroeg lag dichtbij Amsterdam Centraal, handig voor vrienden die niet in Amsterdam maar, net als ik, in Den Haag wonen.”

Christiane: „We hadden elk 25 gasten uitnodigend: gemeenschappelijke vrienden maar ook familie. Mijn zus was uit Londen gekomen. Dertig is toch een speciale leeftijd, als twintiger vind je mensen van dertig echt volwassen.”

Ellen: „Ach, iedereen maakt er zo’n issue van. Een verkleedfeest is ook een knipoog: een laatste keer gek doen vóór het burgerlijke leven begint.”

Sabeth Snijders

Fotoweek over familieVan 20 t/m 29 sept is het Fotoweek. Thema : ‘Kijk! Mijn Familie’. Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien maakte over dit thema een serie over verjaardagsfeestjes. Vanaf 20 sept te zien op de fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen en op defotoweek.nl