Geen paniek

„Laat je niet afschrikken door paniek op de valutamarkten. Die is tijdelijk. Nu de rentes op staatsobligaties in het Westen hun dieptepunt lijken te hebben bereikt, leidt dit tot een exodus uit de relatief kleine markt voor staatsobligaties uit opkomende markten – die de laatste jaren juist erg populair was. Dat heeft de recente daling van de aandelenkoersen in die landen op gang gebracht, vooral gemeten in euro’s. De verkoop van schuldpapier heeft immers de lokale munteenheden onder druk gezet. Maar gemeten in lokale valuta vallen de koersdalingen mee. De beurs van India bijvoorbeeld heeft in euro’s ruim 22 procent ingeleverd, maar in rupee iets meer dan 5 procent. Wie nuchter kijkt naar de waarderingen van goede bedrijven in opkomende markten, plus het groeipad waarop die landen zich nog altijd bevinden, kan juist nu goedkoop kwaliteitsaandelen kopen.”