Filevaren in de Caraïben

De reissite Travelpod onderzocht wat mensen willen op vakantie. De afwezigheid van files blijkt hoog op de verlanglijst te staan. Daar moest ik aan denken toen ik in mijn hut opeens merkte dat we, midden op zee, stillagen. Op weg naar de voorplecht, ontdekte ik wat er aan de hand was: we dobberden in een file. Zeker zes hagelwitte cruiseschepen lagen voor ons (en twee erachter), wachtend om te kunnen ontschepen op een Caraïbisch eiland. Maar ja, het eilandje had te weinig parkeerplekken en met gemiddeld zo’n drieduizend mensen aan boord, is uitladen niet in een minuutje of wat geregeld. Zit je voor je dure vakantiecenten sodeju toch weer in de file. Het euvel is dat het te goed gaat met de cruisewereld. Dit jaar worden er weer tientallen nieuwe schepen te water gelaten. Maar waar moeten ze heen? Aan de oevers van de kleine tropische eilandjes is geen parkeerplek meer vrij. Bon, dacht de Norwegian Cruise Line, dan rest nog maar één mogelijkheid, namelijk dat de berg naar Mozes komt. Voor 50 miljoen dollar kocht het onlangs een braakliggend eiland ten zuiden van BELIZE met het plan dit om te toveren tot een nieuwe bestemming, met een nieuw dorp erop, en ampele watersportmogelijkheden en hotels en – daar gaat het om – een immense pier waar tig cruiseschepen probleemloos achter elkaar kunnen aanmeren. Dat niemand daar eerder op is gekomen! Is Parijs vol, bouwen we toch gewoon een nieuw Parijs?

intransit@nrc.nl