Feestje!

Je bent alleenstaand, je geeft een feest. Je familie en je vrienden nemen hun kinderen mee. Ineens is je huis een chaos. Hoe hou je het feest ontspannen?

  1. Zorg dat er meer kinderen zijn, dan vermaken ze elkaar. Een slungelige puber vermaakt zichzelf wel, zeker in de buurt van een tv, spelcomputer of smartphone. Een baby is minstens zo makkelijk. De kersverse ouders zijn dolblij, zitten er bovenop en willen de kleine aan iedereen laten zien. Het is handig van tevoren te weten hoeveel kinderen er komen. Anders kan je het enige stel vrienden dat hun kleine meeneemt adviseren dat niet te doen.
  2. Zorg dat de kinderen wat te doen hebben. Tenslotte heeft niemand zin om de hele avond achter ze aan te rennen. Als ze genoeg hebben van hun eigen verzonnen spelletjes of er iemand begint te jengelen, tover je een spelletje uit de kast. Andermans speelgoed is altijd, in ieder geval voor even, interessanter. Die truc kan je niet eeuwig toepassen, zorg daarom dat je voor noodgevallen een kinderserie of kinderfilm op dvd hebt. Op een gegeven moment worden ze moe en is tv kijken een uitkomst.
  3. Geef de kinderen de ruimte. Niets is erger dan de hele avond stil moeten zitten op een smetteloze witte designbank. Haal waardevolle en breekbare spullen uit je logeer- of werkkamer. Vul je spelletjeskast, zoek oude lego en blokken op of leen speelgoed van de buren. Niet te moeilijk doen, opruimen en stofzuigen moet je de volgende dag toch wel.
  4. Vind je het geen probleem om kinderen over de vloer te hebben, dan kan je er ook voor kiezen ze tussen de volwassenen te laten spelen. Wel zo gezellig, en handig, hulptroepen voor in de keuken zijn dan nooit ver weg. Toastjes smeren, kaas en worst snijden, drankjes rondbrengen, kinderen vinden het leuk als ze wat te doen hebben en mogen helpen met grotemensendingen.
  5. Zorg voor lekker en leuk eten en drinken. Het is voor de kinderen ook feest. Laat ze niet zitten met een volkoren koekje en een glaasje aanmaaklimonade. Kleine pakjes drinken kunnen de kinderen zelf pakken als ze dorst hebben. Chips koop je in kleine zakjes of je zet een paar bakjes neer met nibbits en dropveters. Een ketting maken van chips is een gegarandeerd succes. De oudere kinderen helpen de jongere wel met rijgen en knopen leggen. Of ga voor een gezonde variant: een prikker met een kerstomaatje, een plakje komkommer en een half radijsje vormen samen een poppetje. Een dubbelgevouwen vouwblaadje en een satéprikker vormen samen een zeiltje, prik de prikker in een banaan en het is ineens een boot.
  6. Als het feest al even duurt, is het goed als er ergens een rustige slaapplek is. Niet alleen tijdens feestjes die ’s avonds zijn, kleintjes slapen overdag ook. Met z’n allen in het grote bed is niet in elk gezelschap even handig. Twee broertjes of zusjes kunnen er wel slapen. Vraag ouders van de kleintjes een campingbedje mee te nemen. Zij hoeven dan niet weg als de kleine het niet meer volhoudt. Bovendien kan je papa en mama herinneren aan het bedje als het gejengel niet ophoudt. Hints hoeven niet altijd subtiel te zijn. En bedenk, na al deze moeite: het is jouw feestje, je hebt genoeg leuks verzonnen en geregeld. Ga feesten.
  7. Miriam Vieveen