Eurlings pas na zware koninklijke druk bereid IOC-lid te worden

Camiel Eurlings tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Air France-KLM eerder dit jaar. De president-directeur van KLM wordt dit najaar officieel voorgedragen tot IOC-lid.
Camiel Eurlings tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Air France-KLM eerder dit jaar. De president-directeur van KLM wordt dit najaar officieel voorgedragen tot IOC-lid. Foto ANP / Lex van Lieshout

Koning Willem-Alexander heeft voorkomen dat André Bolhuis, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hem zou opvolgen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De koning arrangeerde persoonlijk de kandidatuur van Camiel Eurlings, president-directeur van KLM, die aanvankelijk weigerde - geen tijd - maar die na zware koninklijke druk toch toehapte. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

Bolhuis, die met steun van voormalig IOC-lid Els van Breda Vriesman bij IOC-voorzitter Jacques Rogge in het gevlij had proberen te komen, werd om verschillende redenen niet geschikt bevonden. Het IOC en Willem-Alexander, die daarin werd gesteund door IOC-erelid Hein Verbruggen, vielen onder andere over zijn hoge leeftijd.

Het tweetal begon in 2010 een zoektocht die moest leiden tot een jonge kandidaat die in 2028 of later de Olympische Spelen naar Nederland kan halen. Een profiel waar de 66-jarige Bolhuis niet in paste. IOC-leden moeten reglementair gezien terugtreden op hun zeventigste.

Willem-Alexander schreef brief aan NOC*NSF

Anderhalf jaar na het begin van de diplomatieke missie van de toenmalige kroonprins en Verbruggen hield Bolhuis echter vast aan zijn ambitie. Om die impasse te doorbreken schreven Willem-Alexander en Verbruggen in juni 2011 een brief aan het NOC*NSF-bestuur. In die brief, in het bezit van deze krant, benadrukt het tweetal het belang van een kandidaat met toekomstperspectief binnen het hoogste internationale sportorgaan:

“Betrokkene zou tijd moeten krijgen om stapsgewijs een loopbaan binnen het IOC te kunnen opbouwen, zodat tegen de tijd dat een olympische kandidatuur zou gaan spelen, hij/ zij een stevige positie heeft binnen de organisatie.”

De brief is een duidelijke afwijzing van Bolhuis. De oud-hockeyer persisteerde evenwel in zijn ambitie, ook na een gesprek met de toenmalige prins en Verbruggen. Hét signaal voor de prins om met steun van Verbruggen begin dit jaar oud-minister van Verkeer en Waterstaat Eurlings voor te dragen als kandidaat. Met succes. Op 10 september is Eurlings’ officiële voordracht op de IOC-Sessie in Buenos Aires. De benoeming is traditiegetrouw een formaliteit.