‘Een minidate is eten, een minimaxidate is eten én wat leuks doen’

Bob Leenhouwers (26) en Nico Voskamp (26) wonen samen, met poes Mona. Bob regelt hun dates. „Ik heb ooit gelezen dat je relatie op deze manier spannend blijft.”

‘Bob ruimt ook mijn spullen op’

Bob: „Eigenlijk komt het hier op neer: ik doe alles, behalve koken. Maar in samenspraak heeft Nico een assisterende rol. Schoonmaken is echt een hobby van mij. Niet zozeer dat ik ernaar uitkijk, maar het is wel een goede manier om te ontspannen.”

Nico: „Mag ik zeggen hoe je dat altijd doet? Elke zaterdagochtend trekt hij zijn Birkenstocks aan en bindt een bandje om zijn hoofd. Dan trekt hij voorzichtig de slaapkamerdeur dicht, om mij niet wakker te maken en begint. Ik moet hem met rust laten als hij aan het schoonmaken is, we noemen het de Bobruim-modus.”

Bob: „Het liefst begin ik met de afwas, dat ruimt het snelst op. En dan afstoffen, in de tussentijd de badkamer insprayen zodat het schoonmaakmiddel kan intrekken, dweilen, een wasje aanzetten, de badkamer schoonmaken en stofzuigen. Zodra ik met de stofzuiger bezig ben, wordt Nico wakker en begint onze dag samen. Terwijl hij onder de douche staat, zet ik nog even de puntjes op de i.”

Nico: „Bob is heel netjes, hij ruimt door de week ook al mijn spullen op, zo fijn. Toen ik op mezelf woonde, liet ik alles slingeren. Ik heb minder problemen met een beetje rommel.”

Bob: „Mijn moeder zegt altijd: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als ik weet dat het een bende is thuis, ga ik minder relaxed naar mijn werk.”

‘Hij is goed in salades en dressings’

Nico: „Als tegenprestatie kook ik altijd.”

Bob: „Ik ben heel fantasieloos als het op eten aankomt. Voordat ik met Nico was, waren de kant-en-klaarmaaltijden mijn beste vriend. En als ik terugkom van mijn werk, wil ik liever wat anders gaan doen. Nu zet ik een klassiek muziekje op, en kan daarna genieten van wat Nico heeft gemaakt.”

Nico: „Ik probeer heel veel recepten uit, dan lukt er altijd wat. Maar doordeweeks ga ik niet lopen schillen en snijden.”

Bob: „Hij is goed in salades en dressings.”

Nico: „Ik weet niet of dat echt koken is, al is een dressing maken wel moeilijk. Op zondag kook ik uitgebreid.”

Bob: „En daarna gaan we al rond negen uur naar bed, omdat we zaterdag vaak samen zijn uitgeweest.”

‘Ik ben een slow starter’

Nico: „Doordeweeks zijn we veel samen, en meestal de hele zondag ook. Ik werk ’s avonds nog wel eens, Bob nooit.”

Bob: „Ik werk liever langer door op kantoor dan dat ik thuis moet werken. Even snel een mailtje sturen kan nog wel.”

Nico: „Bob plant veel beter, ik heb altijd tijd tekort en hij heeft tijd over. Alleen al ’s ochtends: Ik ben een slow starter, doe lang over het douchen, zodat ik daarna moet haasten.”

Bob: „Maar dat gaat heel gemoedelijk. Ik zie niet snel reden om ergens een punt van te maken, er zijn altijd ergere dingen in de wereld.”

Nico: „Bob is heel inschikkelijk, dat is heel prettig. Je mag eigenlijk best wat feller zijn, hoor.”

Bob: „Dat kwam laatst ook uit een test over managementstijl die ik op het werk moest maken. Ik bemiddel graag tussen mensen. Ik werk als projectmanager op de salesafdeling.”

Nico: „Ik werk bij voordekunst, probeer het ondernemerschap bij kunstenaars te stimuleren. Ik geef veel workshops.”

Bob: „Je hebt wel ambities, als ik dat over jou mag zeggen. Niet op een negatieve manier.”

Nico: „Werk moet voor mij interessant blijven, ik moet het idee hebben dat het ergens heen gaat, ergens toe leidt. Iets meer, of groter.”

‘Candlelightcruises door grachten’

Bob: „Onze eerste ontmoeting is eigenlijk heel corny. We hebben elkaar tijdens het uitgaan leren kennen, en sindsdien is het aan.”

Nico: „Ik wist wel wie hij was, we hebben veel gezamenlijke vrienden. Dat gaat in de homoscene wel makkelijk. Bob organiseert nu onze dates.”

Bob: „Dat is altijd een verrassing.”

Nico: „Dan staat er alleen in mijn agenda: Date met Bob, en de gradatie. Een ‘minidate’ is alleen wat eten, een ‘minimaxidate’ is eten én wat leuks doen, en een ‘maxidate’ is wat leuks doen inclusief slapen in een hotel.”

Bob: „Ik heb ooit in een tijdschrift gelezen dat je relatie op deze manier spannend blijft, omdat je elkaar leert kennen in activiteiten waar je elkaar normaal niet ziet. Dus maken we candlelightcruises door de grachten, of gaan we een weekend op stedentrip.”

Nico: „We maken nog geen grote toekomstplannen. Ik zou best een kind willen adopteren, maar dat is bijna onmogelijk.”

Bob: „Dat duurt twee keer zo lang als bij een heterostel.”

Nico: „Ja, dus echt bijna onmogelijk. En van trouwen zie ik tot nu toe de meerwaarde niet in.”

Bob: „Wel fijn als alles goed vast staat, maar dat kan ook bij een notaris. En dan kun je ook een leuk feest geven.”

Nico: „We weten nog niet wat de toekomst brengt.”

Bob: „Eerst het leven an sich op de rit krijgen.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl