Showmaster moet TV-Duell lijsttrekkers nog enige spanning geven

Duitse media bereiden de kiezers al de hele week voor op het TV-Duell, het televisiedebat tussen Angela Merkel (CDU) en Peer Steinbrück (SPD). Het hoogtepunt van de politieke nieuwscyclus wordt uitgezonden op alle zenders, publiek én commercieel.

Morgenavond om half negen zullen zo’n 15 miljoen Duitsers kijken, al is er geen taaiere televisie dan een debat tussen twee kandidaat-Bondskanseliers. Maar dit kan de laatste kans zijn voor Steinbrück, die het slecht doet in de peilingen.

Duitsland heeft pas sinds 2002 een TV-Duell. Bondskanseliers vonden het niet in overeenstemming met hun waardigheid. Een Bondskanselier paste het niet om „op een stoeltje af te wachten tot hij het woord krijgt”.

De uitzending is nu zo prestigieus geworden dat verrassingen zijn uitgesloten. De onderwerpen, de vragen, de antwoorden, de spreektijden, de camerahoeken, het klapvee in de zaal: alles ligt vast. Om de saaiheid tegen te gaan wordt morgen een revolutionair bedoelde maatregel genomen: kijkcijferkanon Stefan Raab als een van de vier moderatoren. Raab maakt spelshows bij de commerciële zender Sat1.

Toen zijn naam zeven maanden geleden viel, zei Steinbrück dat hij tegen was. Politiek is volgens hem geen publiek vermaak. De uitspraak had het omgekeerde effect: was democratie dan niet voor iedereen? Door zijn stellingname maakte Steinbrück het optreden van Raab noodzakelijk. Dat is in ieder geval goed voor de kijkcijfers.