Drinkwaterbedrijven: te kleine rol bij schaliegas

Drinkwaterbedrijven uiten zware kritiek op het handelen van minister Kamp (Economische Zaken, VVD) omtrent de besluitvorming van schaliegaswinning. Directievoorzitter Lieve Declercq van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, vindt dat Kamp wat betreft de risico’s „zijn omgeving voor de gek houdt”. Ook is Declercq verontwaardigd niet door het ministerie gevraagd te zijn naar haar bezwaren. „Er gaat iets heel belangrijks gebeuren in de ondergrond en Vitens is niet uitgenodigd mee te denken.”

Afgelopen maandag maakte Kamp een onderzoek over de mogelijke winning van schaliegas openbaar. Naar aanleiding van het rapport van adviesbureau Witteveen + Bos zei de minister dat de risico’s van winning „klein en beheersbaar” zijn.

Declercq spreekt van een „gedegen onderzoek”, maar vindt dat de minister er verkeerde conclusies uittrekt. „Tijdens zijn persconferentie heeft minister Kamp één keer het woord drinkwater laten vallen. Ik mis de reële benoeming van welke risico’s schaliegaswinning met zich meebrengt voor het grondwater en welke maatregelen er worden getroffen om ze te beheersen.”

Vitens levert water aan circa 5,4 miljoen mensen in vijf provincies: Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

Ook Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, vindt dat het ministerie de mogelijkheid tot vervuiling van het grondwater bagatelliseert. Een woordvoerder van minister Kamp laat in een reactie weten dat de mogelijke gevaren voor het drinkwater een belangrijk deel van het onderzoek zijn.