Drinkwaterbedrijven hebben te kleine rol bij schaliegas

Drinkwaterbedrijven uiten zware kritiek op het handelen van minister Kamp van Economische Zaken omtrent de besluitvorming van schaliegaswinning. In NRC Handelsblad zegt directievoorzitter Lieve Declercq van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat Kamp wat betreft de risico’s “zijn omgeving voor de gek houdt”.

Analisten aan het werk in het drinkwaterlaboratorium van Vitens in Leeuwarden.
Analisten aan het werk in het drinkwaterlaboratorium van Vitens in Leeuwarden. Foto ANP / Het Hoge Noorden / Jacob van Essen

Drinkwaterbedrijven uiten zware kritiek op het handelen van minister Kamp van Economische Zaken omtrent de besluitvorming van schaliegaswinning. In NRC Handelsblad zegt directievoorzitter Lieve Declercq van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat Kamp wat betreft de risico’s “zijn omgeving voor de gek houdt”.

Ook is Declercq verontwaardigd niet door het ministerie gevraagd te zijn naar haar bezwaren:

“Er gaat iets heel belangrijks gebeuren in de ondergrond en Vitens is niet uitgenodigd mee te denken.”

Afgelopen maandag maakte Kamp een onderzoek over de mogelijke winning van schaliegas openbaar. Naar aanleiding van het rapport van adviesbureau Witteveen + Bos zei de minister dat de risico’s van winning “klein en beheersbaar” zijn.

Declercq spreekt van een “gedegen onderzoek”, maar vindt dat de minister er verkeerde conclusies uittrekt:

“Tijdens zijn persconferentie heeft minister Kamp één keer het woord drinkwater laten vallen. Ik mis de reële benoeming van welke risico’s schaliegaswinning met zich meebrengt voor het grondwater en welke maatregelen er worden getroffen om ze te beheersen.”

Brabant water is eigen onderzoek begonnen

Vitens levert water aan circa 5,4 miljoen mensen in vijf provincies: Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Ook Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, vindt dat het ministerie de mogelijkheid tot vervuiling van het grondwater bagatelliseert.

Brabant Water gaf van de week al aan een eigen onderzoek te starten naar de risico’s van schaliegaswinning voor het drinkwater. Het waterbedrijf vindt het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren naar schalieboringen eveneens onvoldoende. De risico’s voor het drinkwater zijn volgens het bedrijf nog steeds niet duidelijk. Het Brabantse waterbedrijf noemt het onderzoek van Witteveen en Bos een literatuurstudie en mist “diepgaand wetenschappelijk onderzoek”.

Een woordvoerder van minister Kamp laat in een reactie weten dat de mogelijke gevaren voor het drinkwater een belangrijk deel van het onderzoek zijn:

“De onderzoekers concluderen dat de veiligheidrisico’s voor de drinkwatervoorziening naar verwachting beperkt zijn.”

Boxtel wil dat Kamp vergunning intrekt voor opsporing

De gemeenten, Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder, waar de proefboringen moeten plaatsvinden, zijn er ook niet gerust op. De gemeente Boxtel heeft Kamp twee weken geleden met een brief verzocht om de afgegeven vergunning voor de opsporing van schaliegas in Brabant in te trekken. Het besluit of de proefboringen ook echt mogen plaatsvinden neemt minister Kamp overigens pas nadat een commissie van deskundigen het onderzoek op effecten voor het milieu heeft beoordeeld.